Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göran Wallo, VD för Strömstadsbyggen. Bild: Jakob Simonson
Göran Wallo, VD för Strömstadsbyggen. Bild: Jakob Simonson

Hyreslägenheter ska digitaliseras

Strömstads kommun finns med i täten bland Sveriges kommuner när det gäller digitalisering av hyresbostäder.

Strömstadsbyggen är med när 50 av landets allmännyttiga bostadsbolag nu går samman inom Sabo för att få in digital teknik i hyresrätterna, vilket SVT var först med att berätta.

I Strömstadsbyggens bostadsområden är redan fibernät indraget – med hjälp av denna teknik vill bostadsbolaget gå vidare och erbjuda digitala tjänster för hyresgästerna.

Det handlar bland annat om digitala lås och brandlarm, att slippa pappershantering av kontrakt och annan information och i stället kunna skriva under digitalt med exempelvis bank-ID, och att kunna överlåta parkeringsplatser.

– Man kommer att kunna ha möjlighet att erbjuda andra, kanske en vän eller en granne, en parkering man inte använder under en period, kanske om man är bortrest eller om man är deltidsboende. Detta sköts då digitalt. Den tjänsten kommer Strömstadsborna att få del av redan under 2019, säger Strömstadsbyggens VD Göran Wallo.

Hyresgäster ska även digitalt kunna hålla kontakt med hemtjänst och sjukvård – vilket blir valfritt enligt Göran Wallo. En tjänst som också väntas bli aktuell är digitala lås och trygghetslarm.

– Man kan också hålla koll på energianvändning och sophantering. Allt detta kommer att vara valfritt för hyresgästerna – en del kommer inte att vilja ha det, så det blir inte obligatoriskt, säger Göran Wallo.

– Det är jättekul att vi i Strömstad får vara med i detta som en kommun av 50. Vi vill gärna förenkla så mycket det går för våra hyresgäster, och digitala tjänster är en del i det.