Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hyreshuset vid Inge Schiölers gränd. Kommunen har meddelat att Strömstadslokaler är beredd att åta sig uppdraget om nämnden skulle besluta att huset behöver tvångsförvaltning. Bild: Pontus Johansson

Hyresgäster i det eftersatta huset vill ha besked

Hyresnämnden skulle den här veckan besluta om en eventuell tvångsförvaltning av hyreshuset vid Inge Schiölers gränd i Strömstad. Men ägaren, Tangen fastigheter, förhalar ärendet.

Det är Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra som berättar att just när det var dags för förhandlingar om tvångsförvaltning, efter åratal av misskötsel, meddelade ett ombud för Tangen fastigheter att det just pågår ett ägarbyte av bolaget. Den nye ägaren ska enligt ombudet skjuta till mer pengar för att fixa problemen med hyreshuset.

Hyresgästföreningens jurist, Lennart Björkman, säger till Hem & Hyra att han inte vet vem som är den nye ägaren.

– Det är oklart vem det är, säger han. Men generellt kan jag säga att vår uppgift nu är att vi ska se till att det inte inträder någon bulvan, som kan låta allt fortsätta som det varit i huset.

Åratal av bristande underhåll

Det var den 28 juli som Strömstads Tidning kunde rapportera att Hyresgästföreningen ansökte om att det eftersatta hyreshuset vid Inge Schiölers gränd ska tvångsförvaltas.

I sin ansökan målar Hyresgästföreningen upp en dyster bild och beskriver hur den nuvarande fastighetsägaren Tangen Fastigheter AB år efter år har underlåtit att åtgärda allvarliga brister på både ut- och insidan av hyreshuset.

Trots att brister påtalats av såväl kommunen som hyresgästerna under årens lopp är det bara en bråkdel av bristerna som hittills har åtgärdats. Då har det handlat om direkt farliga brister, såsom att betongklossar fallit från fasaden och ner på hyresgästernas balkonger.

Men vissa brister har inte åtgärdats alls.

”Många av bristerna har förekommit i mer än ett års tid utan att åtgärdats”, skriver Hyresgästföreningens ombud i ansökan till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Strömstadslokaler kan åta sig att förvalta huset

Det kommunala bolaget Strömstadslokaler har sagt att de kan ta på sig ansvaret att förvalta huset, för hyresgästernas skull.

Under alla år som Tangen Fastigheter AB har ägt fastigheterna – köpet skedde 2004 – har hyresgästerna upplevt stora problem att nå bolagets representant Martin Tangen Gudmundsen som varit fastighetsskötare. Bolaget är svenskt men har sin postadress och säte i Rygge, Norge. Martin Tangen Gudmundsen har även ett norskt fastighetsbolag, Tangen Eiendom AS, som äger fastigheter i Norge.

Strömstads Tidning har trots upprepade försök på både telefon och mejl inte fått komma till tals med Tangen fastigheter.