Johan Hultberg menar att Norge hanterar situationen vid gränsen på ett dåligt sätt. Han är samtidigt glad att kollegor i det norska systerpartiet Høyre har lyft problemet.
Johan Hultberg menar att Norge hanterar situationen vid gränsen på ett dåligt sätt. Han är samtidigt glad att kollegor i det norska systerpartiet Høyre har lyft problemet.

Hultberg besviken på svaret från ministern: "Situationen vid Svinesund är oacceptabel"

Den moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg har skickat en fråga om trafiksituationen vid Svinesund till ansvarig minister. Nu har svaret kommit, men Hultberg hade väntat sig mer konkreta initiativ från regeringen.

ANNONS
LocationSvinesund||

Frågan handlar om vilka åtgärder som Anna Hallberg, minister med ansvar för nordiska frågor, vidtar för att lösa trafiksituationen vid Svinesund. I dagsläget finns det problem med långa köer på grund av gränskontroller från Norges sida. Syftet uppges vara att begränsa spridningen av covid-19.

– Jag förstår de många företagare som säger att man är för slapphänt, säger Johan Hultberg. Situationen vid Svinesund är oacceptabel.

Anna Hallberg svarar att hon har lyft problemen som Norges inreserestrikioner skapar. En kontinuerlig dialog med Norges regering har förts för att påtala problem och brister vid gränsen. Dialogen har gett resultat, enligt Anna Hallberg. Till exempel finns en kompensationslösning för gränspendlare numera.

ANNONS

Samtidigt kvarstår många problem, framhåller Anna Hallberg. Norge har inte tagit det ansvar som åligger dem. Köerna är långa både vid Svinesund och i Värmland. Ministern beskriver i sitt svar situationen som "ohållbar".

Som exempel på den dialog som har förts lyfter Anna Hallberg fram statsminister Stefan Löfvens besök i Oslo där han träffade Erna Solberg. Nyligen hade även inrikesminister Mikael Damberg kontakt med justitieminister Monica Maeland om problemen som de norska besluten skapar, enligt Anna Hallberg.

– Jag får tro och lita på att regeringen gör vad de kan, säger Johan Hultberg. Men hittills har det inte varit framgångsrikt.

Johan Hultberg är besviken på svaret och menar att det inte säger så mycket. Det behövs konkreta initiativ, enligt den moderata riksdagsledamoten från Fyrbodal.

– Nu är det väldigt långa köer, säger Johan Hultberg. Det är inte rimligt att det norska agerandet får följdverkningar på den svenska sidan.

Anna Hallberg avslutar sitt svar med att arbetet med att hitta lösningar vid gränsen fortsätter. Målet är att de som bor och verkar i gränsregionen ska kunna korsa gränsen på ett enkelt sätt.

ANNONS