Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi ska nu följa upp detta med eleverna så vi skall ta tillfället i akt och utbilda dem i källkritik", säger skolchef Sara Arvenberg efter incidenten vid gymnasiet (arkivbild). Bild: Alexandra Turku

Hon konfronterade vaccinmotståndare vid gymnasiet

Ett antal vaccinmotståndare samlades utanför Strömstad Gymnasium på torsdagsmorgonen och delade ut vilseledande information om vaccinering. Skolchef Sara Arvenberg konfronterade dem utanför skolan.

Strömstad Gymnasium erbjuder elever och personal en frivillig vaccinering mot covid-19. Det är i ett samarbete med apoteket Kronan i Strömstad, som gymnasiets årskurser och SFI erbjuds vaccinering.

LÄS MER: Nu ska gymnasieeleverna i Strömstad erbjudas vaccin i skolan

Upptakten fick dock ett annorlunda förlopp än tänkt, då ett antal vaccinmotståndare dök upp på torsdagsmorgonen för att dela ut flygblad. Personerna, i 30-35-årsåldern, hade placerat sig vid busskuren och vid den intilliggande rondellen.

Kallar vaccinering för ”folkmord”

I flygbladen beskrivs coronavaccineringen som ”folkmord” och en mängd biverkningar radas upp.

Bland annat påstås felaktigt att det "medicinska experimentet" med covidvaccinering har haft högre dödlighet än "influensan covid", och att vaccineringen "tar bort" unga människors "eget framtida immunförsvar".

Sara Arvenberg, skolchef vid gymnasiet, såg de två grupperingarna vid 8.30 tiden. Hon frågade vad de gjorde och de två grupperna berättade att de delade ut information angående vaccinering.

– När jag såg innehållet i flygbladen informerade jag dem om att det inte var lämpligt att stå här vid skolan, säger Sara Arvenberg.

De två grupperingarna hade placerat sig utanför skolans område, så juridiskt hade skolan ingen rätt att kräva att de avlägsnade sig.

Ska träna eleverna i källkritik

Flygbladen hade ingen avsändare men en QR-kod leder vidare till en förening som söker informatörer och föräldragrupper.

– Vi ska nu följa upp detta med eleverna så vi skall ta tillfället i akt och utbilda dem i källkritik. Detta är en del av elevernas vardag så det blir ett praktiskt exempel, fortsätter Sara Arvenberg.

Sara Arvenberg kände inte igen någon av personerna som delade ut flygbladen.

– Om de kommer igen så har vi svårt att hindra dem om de står utanför skolans område. Men jag hoppas att vi har tränat eleverna i källkritik, så att gruppernas eventuella nya besök blir utan verkan.

Sara Arvenberg tror att intresset för vaccinering är ganska stort. Många elever har redan vaccinerat sig på eget initiativ.

– Vi erbjuder detta för att underlätta för våra elever. De behöver inte åka iväg för vaccinering och det är helt frivilligt.

Sant om coronavaccin

Det innebär mycket större risker att genomgå en allvarlig smittsam sjukdom än att ta ett vaccin. Många infektionssjukdomar kan orsaka långvariga medicinska besvär som finns kvar långt efter att man tillfrisknat från själva sjukdomen.

Covid-19 har visat sig vara en allvarlig och oberäknelig sjukdom som hittills har orsakat cirka 3 miljoner dödsfall i världen, varav över 14 000 i Sverige. Nyttan med att vaccinera sig är mycket större än risken för att drabbas av allvarliga biverkningar.

Det är bättre att vaccinera sig mot covid-19 än att enbart lita på ett starkt immunförsvar.

Självklart kan ett bra immunförsvar hjälpa oss att bättre stå emot olika infektioner som vi utsätts för. Men det är omöjligt att i förväg veta om man har ett starkt immunförsvar mot en specifik sjukdom, och det är riskabelt att chansa.

Vaccination är det bästa och säkraste sättet att skydda sig mot allvarliga smittsamma sjukdomar.

Det förekommer påståenden om att vaccinerna skulle kunna ändra ditt DNA. Dessa påståenden stämmer inte.

De MRNA-baserade vaccinerna mot covid-19 (Comirnaty, Moderna) får cellerna att producera ett ytprotein som liknar viruset SARS-CoV-2, och aktiverar på så sätt immunförsvaret. Det finns ingen möjlighet för dessa proteiner att bilda viruspartiklar eller nytt RNA. Det innebär att det inte är möjligt att bli infekterad av vaccinet. När sedan ett riktigt coronavirus infekterar en vaccinerad person är immunförsvaret förberett och kan direkt angripa viruset.

Mänskliga celler kan inte omvandla RNA till DNA, så MRNA-vacciner kan alltså inte ändra människans arvsmassa. Det MRNA som vaccinerna innehåller bryts dessutom ner mycket snabbt i kroppen.

Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik, inte heller i något av vaccinerna mot covid-19.

(Källa: Läkemedelsverket)