Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pia Tysklind (S), ordförande i socialnämnden, tog ett ordförandebeslut i början av maj om att stoppa hemtjänst till personer som inte är skrivna i kommunen. Bild: Marita Adamsson
Pia Tysklind (S), ordförande i socialnämnden, tog ett ordförandebeslut i början av maj om att stoppa hemtjänst till personer som inte är skrivna i kommunen. Bild: Marita Adamsson

Hemtjänst för sommargäster kan lagstoppas

Centerpartiet har ändrat sig. Nu finns det en majoritet i riksdagen för att tillfälligt ändra lagen, så att landets kommuner inte längre ska vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin.

Strömstads kommun har redan stoppat hemtjänst för personer som inte är skrivna i kommunen. Detta efter att Pia Tysklind (S), ordförande i socialnämnden fattade ett så kallat ordförandebeslut i början av maj, medveten om att beslutet strider mot gällande lagstiftning. Hon hänvisade både till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att människor i riskgrupper ska stanna hemma och inte belasta vården i andra kommuner, och till omsorg om den egna hemtjänstpersonalen.

– Det är inte optimalt, men lagstiftningen hinner inte med i det här läget. Vi får prova, sa hon då till Strömstads Tidning.

LÄS MER: Strömstad går emot lagen – hänvisar till läget

Nu kan möjligen lagstiftningen komma ikapp. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan tidigare, med anledning av coronapandemin, krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt. Nu har även Centerpartiet bestämt sig för att arbeta för detta.

Centerpartiet har nu lämnat in ett utskottsinitiativ till socialutskottet som ska behandlas inom kort. Det kan leda till en uppmaning till regeringen att ändra lagen.

En enkät som TT gjorde i april visade att flera kommuner kommer att neka eller dra in hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende. I enkäten, där 162 av 290 kommuner svarade, angav runt 50 kommuner att de skulle göra så.