Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Senast kungen besökte Strömstad var vid invigningen av Kosterhavets nationalpark 2009. Bild: Ronny B Nilsson
Senast kungen besökte Strömstad var vid invigningen av Kosterhavets nationalpark 2009. Bild: Ronny B Nilsson

Havet i fokus när kungen kommer till Strömstad

På onsdag kommer kung Carl-Gustaf till Strömstad för att fira Föreningen Nordens 100-årsjubileum. Programmet utlovar bland annat båttur, fisk- och skaldjurslunch och föreläsningar på Kulturhuset Skagerack.

Med anledning av besöket är Svinesundskommittén tillsammans med Strömstads kommun, på uppdrag av föreningen Norden, lokala värdar under kungens besök i Strömstad. Fokus kommer att ligga på havet och på vilka utvecklingsmöjligheter som finns för Skagerrak.

– Vi har fokuserat mycket på vår gränsregion, Skagerrak och hur man jobbar i Kosterfjorden med en adaptiv förvaltning och en integration mellan fiskare och forskning, plus att vi vill lyfta Skagerrak, det gemensamma havet, som är glömt kan man säga, både på svensk sida och norska sida, säger Elsie Hellström, vd för Svinesundskommittén.

På vilket sätt är det glömt?

– Om man tittar på strategier på svensk sida så är det ju ofta Östersjön som man pratar om, både när det gäller problem och möjligheter och tittar man på norska strategier så är det ju den västra sidan av Norge det fokuseras på. Vi ser ju att vårt gemensamma hav här i vår gränsregion har stora möjligheter. Det handlar om både ett bevarande och ett utvecklande och där har vi många goda exempel, allt från Samförvaltningen norra Bohuslän till Kosterhavets nationalpark, berättar Hellström och förklarar att Svinesundskommittén jobbar tillsammans med flera norska fylken runt Skagerrak för att försöka få fram ett politiskt forum runt Skagerrak, säger Hellström.

Inleder besöket med båttur

Kungen kommer att inleda sitt besök med en båttur på gränsvattnet med Vesleø, där bland andra representanter från Tjärnö marina laboratorium, ordförande i Samförvaltningen Norra Bohuslän och nationalparkschefen för Kosterhavet Anders Tysklind kommer att medverka.

– Jag själv kommer att prata om vårt mer svensk-norska arbete när det gäller runt Skagerrak och marin tillväxt och utveckling i området. Sedan kommer vi också på förmiddagen att ha med ordförande och vice ordförande i Nordsjökommissionen, för Skagerrak är ju en del av Nordsjön. Det ska ju tas fram nya strategier nu om hur man involverar och inkluderar Skagerrak, förklarar Hellström.

Förutom att hovet har ett stort intresse för havet och miljön, menar Hellström att det är extra lägligt att firandet av föreningen Nordens 100-årsjubileum görs just på västkusten och i Strömstad, då årets ordförandeland för Nordiska ministerrådet Island bland annat har fokus på havet och hållbar turism.

– Svinesundskommittén ingår i den nordiska familjen och får vi ekonomiskt stöd från Nordiska ministerrådet, berättar Hellström.

Firande på kulturhuset med skaldjur och föreläningar

Efter båtturen kommer kungen att promenera från Ångbåtskajen i sällskap med de lokala värdarna, till Oscarsplatsen där han passerar cirka klockan 12.45. Promenaden går därefter vidare till kulturhuset Skagerack där själva firandet kommer att äga rum.

Här kommer det att hållas tal bland annat av kungen själv, men också av bland andra Elsie Hellström samt Berit Andnor Bylund, förbundsordförande för föreningen Norden Sverige, Ronnie Brorsson, ordförande för Strömstads kommunfullmäktige, Kerstin Brunnström, ordförande i Nordsjökommissionen samt regionpolitiker i Västra Götalandsregionen och Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län.

– Det kommer att vara en lunch i marint tecken med fisk och skaldjur. Här försöker vi också visa på produkter från våra lokala företag i regionen som tång och ostron och så vidare.

Förutom tal kommer det också att bli föreläsningar framför allt med föreningen Nordens egna representanter.

– Och dagen avslutas här i Strömstad med Helge Otto Mathisen, kommunikationschef på Color Line, som kommer att berätta om den nya färjan och de möjligheter vi kommer att ha med den.

Från Strömstad åker kungen därefter vidare till Uddevalla.