Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Thomas Bennelind

Hansson (S): ”Det är oerhört bekymmersamt”

Gränshandeln går på knäna och arbetslösheten stiger i Strömstad. Kommunalrådet Kent Hansson, (S), ser mycket allvarligt på läget när Orvelin Group varslar 80 anställda på godisföretaget Gottebiten.

– Gränsen har varit stängd i sju månader. Det går inte att bedriva verksamhet när man inte har några kunder. Samtidigt känns det fruktansvärt, för jag lider verkligen med alla som drabbas. Det är oerhört bekymmersamt och ledsamt, säger han.

Motgångarna för gränshandeln fortsätter. Norges gällande reserestriktioner mot Västra Götaland har pågått sedan mars. Och för varje vecka som går förvärras situationen för företagen i Strömstad med verksamhet mot gränshandeln.

På tisdagen kunde Strömstads Tidning berätta att Gottebiten, som ägs av Orvelin Group, varslar 80 anställda.

LÄS MER: Gottebiten varslar 80 anställda

”Det känns väldigt trist, säger en anställd, som på tisdagen blev varslad och som vill vara anonym, till tidningen”.

Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) säger att man från kommunens sida gör vad man kan.

– Kommundirektören (Mats Brocker) pratar med länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen om att snabbt få lokalt omställningsstöd. Men det mals ganska långsamt. Vi gör vårt bästa. När vi ser på smittspridningen sticker den i väg. Och det ser mörkt ut, säger han.

Kommunalrådet understryker vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att stoppa smittspridningen.

– Folk måste ta det här på största allvar. Vi måste förhålla oss till de basala reglerna och undvika att vistas i stora grupper. Jag vågar inte ens tänka på konsekvenserna framöver, säger Kent Hansson (S).

Vad kan kommunen göra för personerna som är drabbade av varselbeskeden?

– Vi har tryckt på regeringen. De förstår vår situation. Men pengarna finns ute i systemet. Nu är det länsstyrelsen och regionen som behöver hjälpa till.

– Där jobbar vi febrilt. Vi kunde aldrig föreställa oss det här scenariot. Jag känner mig mållös.

Hur ska kommunen klara av att hantera den här ansträngda situationen?

– Det är som en del av företagarna säger: ”Vi måste försöka se ljuset i tunneln. Och vi kommer att ta oss igenom den här tunneln. När vi gör det kommer vi att kunna möta marknaden starkare än någonsin”.

– Men nu är man i mitten på tunneln och vet inte när man kommer ur den. Det är klart att vi kommer att komma ur den. Men då hänger det också på att vi har kvar företag som är levande.