Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Han stod tio meter från en vit älg

På söndagen fick Bengt Martinsson i Hälle uppleva något ovanligt då han fick se en vit älg.

– Jag är van att se älgar härute, men en vit älg har jag aldrig sett förut, säger Bengt Martinsson.

Det var vid 13-tiden på söndagen som Bengt Martinsson var på väg hem från Svinesund till sitt hus i Hälle, där han även har sitt företag – han säljer vitvaror.

– Jag kom körande, och en bit framför mig på vägen stod älgen där helt stilla. Den var vit och jag tänkte först – kan det vara en häst? Men så såg jag att det var en älg. Den lunkade iväg upp i backen och jag körde hem och ställde bilen, säger Bengt Martinsson.

Tillsammans med en granne gick han sedan för att ta en närmare titt på den vita älgen. Och en liten bit från huset stod den, uppe på en berghäll, så att de kunde ta en närmare titt.

– Vi stod en tio meter ifrån älgen och tittade på den. Jag vet inte om det var en kalv eller en ko, men den hade inga horn. Det var en grann syn i alla fall, säger Bengt Martinsson.

Det är mycket ovanligt med vita älgar. Men den 25 september tidigt på morgonen skådade bussföraren Janne Hult just en sådan vid Valex. Det är inte otänkbart att det rör sig om samma älg – även den var utan horn. Ingemar Pettersson, naturfotograf och älgexpert, berättade då för tidningen att han i över ett års tid vetat om att det finns en vit älg i Strömstad och att han varit här i trakterna och letat efter den.

Vita älgar har på senare år observerats på olika platser runtom i Sverige. Att älgarna är vita beror inte på att de är albino. Det beror istället på ett fenomen som kallas leucism - älgen kan då producera ämnet melanin, men inte lagra det.