Martin Larsvik såg späckhuggare ute på Kosterfjorden. (arkivbild)
Martin Larsvik såg späckhuggare ute på Kosterfjorden. (arkivbild) Bild: Victoria Petersson

Han såg späckhuggare i Kosterfjorden: ”Rysningar”

Det var till en början en vanlig guidad tur för Martin Larsvik, informatör vid Tjärnö marina laboratorium, ute på Kosterfjorden. Men till både personalens och besökarnas stora glädje valde en späckhuggare att visa upp sig. - Det blev rysningar, säger Martin Larsvik.

ANNONS
LocationTjärnö||

Det var den 8 juni, världshavsdagen, som personal från Tjärnö marina laboratorium var på en tur med båten och fick se späckhuggare ute på Kosterfjorden, mellan Saltö och Sydkoster. Det var både personal och besökare på forskningsfartyget Nereus.

Martin Larsvik, informatör på Tjärnölabbet, var en ur personalen som fick se späckhuggaren på cirka 100 meters håll från båten.

– Det var vår skeppare Peter Nilsson som såg den först och han ropade på oss, säger Martin Larsvik.

Hur var känslan när du såg den?

– Det blev rysningar. Det var första gången jag såg en späckhuggare i det vilda, jag har bara sett dem på akvarium i USA tidigare. Det är en stor upplevelse.

ANNONS

Späckhuggaren rörde sig bort från fartyget. Både personal och besökare försökte fotografera djuret men fick ingen bra bild.

– Men det var ingen tvekan om att det var en späckhuggare, med tanke på den höga fenan och teckningen. Skepparen var också säker.

Även en dykare kan ha hört späckhuggaren

Under onsdagen gjorde också en forskare från Tjärnölabbet ljudobservationer vid Yttre Vattenholmen utanför Saltö, som kan ha varit från samma späckhuggare.

– Han var ute och dök vid Yttre Vattenholmen och då hörde han tydliga klickljud, som kan ha kommit från späckhuggaren. De använder den typen av ljud för att kommunicera eller för att ekolokalisera sina bytesdjur.

Hur vanliga är de i våra vatten?

– Den senaste gången vi observerat späckhuggare i Kosterfjorden var den 25 november 2015. Då var det en forskare som var ute med båten och också lyckades fota dem. Späckhuggaren är årsviss i svenska vatten, som det heter - den återkommer varje år på olika håll, oftast utomskärs och oftast i mindre grupper. Vår chef Kerstin Johannesson har något slags rekord, hon såg 15 späckhuggare i en flock en gång på 70-talet.

Vad gör de här inne i skärgården?

– De följer stim av fisk in till svenska kusten, i det här fallet förmodligen ett makrillstim. Men de är vanligare i mellersta Bohuslän, utanför Smögen och söderut, eftersom det är mer raka spåret dit för dem från öppna havet.

ANNONS

Behöver man vara orolig om man är ute på sjön eller badar i havet?

– Nej, inte alls. Späckhuggaren har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Den kallas ju för ”Killer whale” på engelska, men den dödar inte människor i det fria. Det har hänt i något enstaka fall i fångenskap, men då har personen som skötte späckhuggaren varit oförsiktig. Det är en tandval som lever på fisk, och simmar man till havs behöver man absolut inte vara orolig.

Alla valarter i norra Atlanten kan ta sig hit

Det finns 10-15 olika valarter i norra Atlanten och det är bara tumlaren som uppehåller sig i våra vatten hela året.

– Men alla valarter kan ta sig hit, säger Martin larsvik.

Det var inte första gången i år som vi fick exotiskt besök i våra vatten.

I slutet av april i år fick Strömstad besök av en valross, som simmade in i hamnen. Det var ett högst ovanligt besök. Valrossar hör vanligtvis hemma på isarna i Arktis, kring bland annat Svalbard och packisen runt Nordpolen.

Men den som är sugen på att få se späckhuggare i området får hålla ögonen öppna i området de kommande dagarna.

ANNONS