Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuksköterskan Rikard har haft fullt upp sedan maj, då han vaccinerat Strömstadsborna.  Bild: Victoria Petersson
Sjuksköterskan Rikard har haft fullt upp sedan maj, då han vaccinerat Strömstadsborna. Bild: Victoria Petersson

Han har vaccinerat tusentals Strömstadsbor

Sjuksköterskan Rikard har sedan mitten av maj stuckit många Strömstadsbor i armen.
– Jag slutade räkna när jag kom upp i 3 000 doser, säger han.

Den 19 maj började Kronans apotek i Strömstad att vaccinera i fas 4, den breda allmänheten. Och de Strömstadsbor som fått sin vaccinspruta på apoteket känner nog igen sjuksköterskan Rikard. Han har jobbat själv i den lilla kuben som blivit hans arbetsplats de senaste månaderna. Han kollar i sin dator och läser högt.

– Tills i dag (måndag 6 september reds.anm), så har jag gett 4 336 doser. Ja, det har ju blivit några stycken, skrattar han.

Men att sticka folk i armen är inget nytt för honom. Som bemanningssjuksköterska så har han arbetat med vaccinationer tidigare, men inte i den här skalan och inte enbart.

– Jag slutade räkna när jag kom upp i 3000 doser. Att enbart sitta och vaccinera är något helt nytt, säger han och fortsätter.

– Jag känner mig trygg med vad jag gör. Personalen här är fantastisk och alla jag träffat på här har också gett mig mycket positiv respons.

Han säger att en del av de han stuckit har varit spruträdda. Något han inte tror har att göra med vaccinet i sig, utan att man ska få en nål i sig.

Hans erfarenhet säger han är bra då han får lära sig hur man ska bemöta rädda personer.

– Jag gör en snabb bedömning om de kommer till mig och är rädda. Efter sprutan så säger många att de inte ens känt sticken, så då får de en positiv upplevelse och är inte lika nervösa inför dos två.

Jag blir så upprörd när jag hör att folk bokar tider och sedan inte kommer till sin tid. Det är då vaccin som måste slängas

Hittills har det blivit 4 336 doser som Rikard gett på Kronans apotek i Strömstad. Bild: Victoria Petersson
Hittills har det blivit 4 336 doser som Rikard gett på Kronans apotek i Strömstad. Bild: Victoria Petersson

Något han är stolt över är att han inte behövt slänga en enda dos. Det vaccin man drar upp i sprutorna måste användas inom sex timmar, sedan är det förbrukat.

– Har vi haft doser kvar när alla tidsbokningar är klara så har jag ibland gått ut och raggat folk på restauranger eller butiker här i närheten och sagt att det finns doser kvar, skrattar Rikard.

Något som verkar gett frukt hittills.

– Jag blir så upprörd när jag hör att folk bokar tider och sedan inte kommer till sin tid. Det är då vaccin som måste slängas.

Ett problem som många vaccinatörer haft i sommar, när folk haft semester och prioriterat sol framför vaccination menar Rikard.

– Vaccineringen är en sådan viktig grej, jag uppmanar att man tar sig tiden och tar sitt vaccin. Det är att säkerställa för samhället, säger han.

Nu ska han byta arbetsplats, åtminstone delvis, när han ska vaccinera ungdomar på Strömstads gymnasium.

– Det blir kul att komma till gymnasiet. Många av kidsens föräldrar har kanske fått sin spruta av mig och då kanske viljan att vaccinera sig ökar bland de yngre också, säger han.

Han kommer både vaccinera på apoteket och på gymnasiet. Om han kommer upp i 5 000 doser innan han tackar för sig är han säker på.

– Ja, det blir nog absolut över 5 000 doser innan jag checkar ut från Strömstad, säger han.

Vaccinationer i Strömstad

Andel dos 1:82.4%

Antal dos 1:8 660

Andel färdigvaccinerade 71.9%

Antal färdigvaccinerade: 7 562

Källa: Folkhälsomyndigheten