Hans-Robert Hansson (L) yrkade i sitt initiativärende att ovaccinerad personal inom äldreomsorgen ska omplaceras. (arkivbild) Bild: Thomas Bennelind & Stefan Bennhage.
Hans-Robert Hansson (L) yrkade i sitt initiativärende att ovaccinerad personal inom äldreomsorgen ska omplaceras. (arkivbild) Bild: Thomas Bennelind & Stefan Bennhage. Bild: Thomas Bennelind

"Hade hoppats att Strömstad gjort som Tanums kommun"

Hans-Robert Hansson (L) skrev ett initiativärende som socialnämnden avslog. Han vill att personal inom äldreomsorgen ska vara fullvaccinerad och att ovaccinerad personal ska omplaceras – men frågan är komplex och svår menar socialnämndens ordförande Pia Tysklind.
– Jag hade hoppats att Strömstad gjort som Tanums kommun, säger Hans-Robert Hansson (L).

ANNONS
LocationStrömstad|

Hans-Robert Hansson (L) skrev initiativärendet när han hörde att Tanums kommun genomfört beslutet att ovaccinerad personal inte ska arbeta ”brukarnära” med äldre och sköra personer. I Tanums kommun frågar man personal om den är vaccinerad, och de som inte vill svara räknar man som ovaccinerade. De får då andra arbetsuppgifter som inte innebär brukarnära vård av äldre och sköra personer.

Hans-Robert Hansson (L) hade hoppats att Strömstads kommun skulle infört samma arbetssätt.

– Jag förstår att det kan vara en mardröm organisationsmässigt att flytta på personal, men vi i Liberalerna menar att vi ska skydda de sköra personerna, säger han och fortsätter:

ANNONS

– I mina ögon skulle detta vara under en begränsad tidsperiod, kanske fram till våren.

Bland de fastanställda har nämnden redovisat, efter att ha talat med enhetschefer, att det rör sig om någonstans mellan 27 och 48 stycken anställda som inte har vaccinerat sig, totalt cirka 6-10 procent av personalstyrkan inom LSS, hemtjänst och särskilda boenden.

– Men bland timvikarierna har man ingen uppfattning om hur många som är vaccinerade, säger han.

I Hans-Robert Hanssons initiativärende förklarar han att han vill att ovaccinerad personal ska få andra arbetsuppgifter, och han nämner till exempel städning, administration eller reparation och underhåll som möjliga sådana.

Pia Tysklind (S), socialnämndens ordförande, säger att det är en svår och komplex fråga. Den konsekvensutredning som är gjord visar på att det blir för svårt att omplacera personal utifrån flera aspekter.

Det är en svår fråga och inget lätt beslut att ta. Vi har ansvar för både brukare och personal och deras arbetsmiljö

– Den ena delen är att det blir svårt att omplacera personal, och sedan ska annan personal ersätta den omplacerade personalen. Redan innan pandemin hade vi problem med att få in vikarier. Vi får i stället arbeta med full skyddsutrustning.

Hon säger att hon önskar att det kommer en nationell riktlinje kring vad som ska gälla, och att det blir olyckligt när varje kommun ska få bestämma för sig.

ANNONS

– Det är en svår fråga och inget lätt beslut att ta. Vi har ansvar för både brukare och personal och deras arbetsmiljö.

Hans Robert Hansson (L) tycker det är en bra utredning som nämnden gjort och att den är svår att gå emot. Det är en pressad situation inom omsorgen, med stor sjukfrånvaro.

– Jag förstår att man vill tänka långsiktigt, men detta kan ju gälla ett par månader.

Ett förslag som kom från Miljöpartiet är att ovaccinerad personal i stället ska snabbtestas inför arbetspasset. Den frågan gick till vidare till HR för att sedan eventuellt gå vidare till KS.

– Jag tycker det är lite märkligt att Strömstad inte gör som Tanum. Jag förstod att både Uddevalla och Tanum haft en del problem med omplacering av personal, men inte så katastrofalt så det inte skulle kunna gå att göra i Strömstad, säger Hans-Robert Hansson (L).

ANNONS