Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Höjd lön för Strömstads undersköterskor

Efter en lång förhandling har nu Strömstads kommun och fackförbundet Kommunal kommit överens om löneökningen för kommunens undersköterskor.

Den stora knäckfrågan i förhandlingarna har varit vilka som ska få ta del av löneökningen. I det centrala avtalet står det att ökningen ska gälla för kommunens undersköterskor vilket innebär att anställda med liknande utbildning och erfarenhet som inte innehar titeln undersköterska blivit utan höjd lön i flera kommuner. I Strömstad har man nu beslutat att höjningen ska gälla även för dem, om de har en omvårdnadsutbildning.

– Vi anser att det är lika mycket värt med arbetet en person som kallas undersköterska gör och en som inte kallas det. Vi vill prioritera personer med utbildning, säger Karin Mellberg Jansson som är HR-chef i kommunen.

Hon tycker att det är positivt att avtalet nu är på plats.

– Det har varit utdraget, och det har det varit i väldigt många kommuner. Vi är nöjda att vi har kommit överens, säger hon.

Överenskommelsen innebär att 238 anställda i kommunen nu får en löneökning på 1020 kronor per månad. Löneökningen gäller också retroaktivt från maj månad.

Det centrala avtalet tecknades redan den 29 april mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Förutom att det innebar en löneökning för undersköterskorna ingick det också i avtalet att heltid ska bli norm inom vård- och omsorgsyrkena.

STNB har sökt Kommunal för en kommentar men har vid pressläggning inte lyckats få kontakt med någon lokal representant.