Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Högsta arbetslösheten på sex år i Strömstad

Coronakrisen och den stängda gränsen har börjat sätta sina spår i norra Bohuslän.

Under april månad rapporterade Strömstads kommun en total arbetslöshet på 7,5 procent. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med samma tidpunkt förra året, och det är den högsta noteringen på sex år i Strömstad. Sett till antal personer innebär det att 441 personer var inskrivna som arbetssökande - vilket är 126 fler än i april i fjol.

Den ökande arbetslösheten gör att Strömstad nu har samma arbetslöshetsnivå som snittet i regionen, som ligger på 7,5 procent. Arbetslösheten bland unga, 18-24 år, ligger i Strömstad på 7,8 procent - vilket är 2,1 procentenheter lägre än i regionen som helhet.

Tanums kommun noterar i april den högsta arbetslösheten sedan februari 2012. Kommunen rapporterar en total arbetslöshet på 6,2 procent. Det är en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Många anställda inom bland annat gränshandeln och hotell- och restaurangsektorn i norra Bohuslän har blivit permitterade. Dessa finns inte med i arbetslöshetssiffrorna.

Tjörn och Öckerö har den lägsta arbetslösheten i regionen, 3,4 procent, medan Åmål har den högsta med 14,0 procent.

I riket som helhet steg arbetslösheten i april med 1,4 procentenheter jämfört med året innan och ligger nu på 8,1 procent. 277 av 290 kommuner hade högre arbetslöshet i april jämfört med samma månad i fjol.