Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Pontus Johansson
Bild: Pontus Johansson

Här säljer Hugo första majblomman i Strömstad

Sjätteklassaren Hugo Dahlberg sålde flest majblommor i Strömstad förra året. Men i år är han för gammal för att vara med. Förutom undantaget: att sälja Strömstads första majblomma. Den såldes till kommunalrådet Kent Hansson (S) klockan 12 på torsdagen.

Majblomman, som i år är vit och grön påminner om en liten prästkrage, säljs av femteklassare i hela landet som ett sätt att samla in pengar för att stävja barnfattigdom i Sverige.

Försäljningen började prick klockan 12 och traditionsenligt säljs den första blomman till drottning Silvia. Sekunderna efteråt såldes den första majblomman i Strömstad och den såldes till kommunalrådet Kent Hansson (S) av Hugo Dahlberg.

– Det är en ära, sa kommunalrådet, och satte på sig majblommekransen på bröstet.

Men den är det enda sjätteklassaren Hugo får sälja, annars är han för gammal. Det var på grund av förgående års meriter han fick hedersuppdraget att sälja Strömstads första majblomma. Då sålde han på egen hand sålde fem väskor majblommor, något som motsvarar över 8 000 kronor.

Knepet då? Jo, så här konstaterar Hugo det:

– En stor släkt, säger han och ler upp.

– Och att man är ute vid någon affär och säljer, fortsätter han.

Karin Helgevi, ordförande i Strömstads lokala majblommeförening, berättar att familjer får ansöka om pengar från majblomman och att någon sedan verifierar familjens behov. Det delas inte ut några kontanter utan i form av olika presentkort.

Till exempel kan man söka pengar för ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en cykel.

– Vi har en barnfattigdom i Sverige vi inte riktigt vill känna oss vid, säger Karin Helgevi.

Man kan köpa majblomma med kontanter eller genom banktjänsten Swish.