I några fristående lägenheter i anslutning till Beatebergsgården i Skee kan det komma att inrättas platser för flyktingar från krigets Ukraina, berättar kommunens kommunikationschef Maria Kvarnbäck.
I några fristående lägenheter i anslutning till Beatebergsgården i Skee kan det komma att inrättas platser för flyktingar från krigets Ukraina, berättar kommunens kommunikationschef Maria Kvarnbäck. Bild: Marita Adamsson

Här kan det bli flyktingboenden i Strömstad och Tanum

Kriget i Ukraina kommer, förr eller senare, att sätta spår i Sveriges kommuner. Behoven är än så länge oklara, men i Strömstad och Tanum har man redan börjat arbeta för ett flyktingmottagande.

ANNONS
LocationStrömstad||

Maria Kvarnbäck, kommunikationschef i Strömstads kommun, menar att det kan röra sig om ett tjugotal platser i kommunen för flyktingar från Ukraina.

– I onsdags gick det ut en allmän förfrågan från Migrationsverket om hur kommunerna i Sverige ser på möjligheten att ta emot flyktingar från Ukraina. Än så länge handlar det inte om något storskaligt mottagande. För Strömstads del skulle det röra sig om ett tjugotal platser, lite beroende på vilka flyktingar som kan tänkas anlända. Som det ser ut handlar det om att ta hand om mödrar och barn. I den frågan samverkar vi med länsstyrelsen.

ANNONS

I första hand är det kommunens egna lokaler i anslutning till Beatebergsgården och på Crusellska som kan vara aktuella.

– Det handlar om ett fåtal platser i anslutning till Beatebergsgården. Det är några fristående, mindre lägenheter som just nu inte nyttjas, säger Maria Kvarnbäck.

Kommunen tittar även över beståndet och ser vilka ytterligare lösningar som kan finnas. Det finns ännu inga planer på att gå ut till privatpersoner för att leta boenden.

– Med ett mottagande följer även att vi skall kunna ordna platser för undervisning om det kommer barn i skolåldern. Det kan också finnas behov av platser för sjukvård och eventuella tolktjänster. Krisstöd kan behövas för personer som varit med om uppskakande händelser och som tvingats lämna anhöriga kvar i krigszonen, säger Maria Kvarnbäck.

Strömstads kommun har en samordningsorganisation som arbetar med redan ställda förfrågningar och vad som kan tänkas komma framöver. Mycket av behoven beror också på om insatserna är tillfälliga eller om de kommer att bli långvariga.

Ett 40-tal flyktingplatser i Tanum

I Tanum har man ett 40-tal platser redo för flyktingmottagande.

– Tanums kommun kan direkt ställa upp med 12 platser på friluftsanläggningen Ranebo, säger kanslichefen Ida Aronsson-Hammar i Tanums kommun.

– Till det kan vi lägga 28 platser på den tomma covidavdelningen på Hedegården.

ANNONS

Platserna ska vara grundutrustade med sovmaterial enligt länsstyrelsens krav. Barn- och utbildningsnämnden i Tanum förbereder även för ett mottagande av barn i skolåldern.

– Detta är ju bara signaler än så länge, men om det kniper, så bör vi kunna ta emot upp till 350 personer om vi tar gymnastiksalar och andra utrymmen till hjälp, fortsätter Ida Aronsson Hammar.

På Tanums kommuns hemsida finns ett formulär där man kan visa att man kan ställa upp med ett boende.

– Vi märker att allmänheten är mycket måna om att hjälpa till, säger Ida Aronsson Hammar.

LÄS MER:Bert Karlsson laddar för ny flyktingström

LÄS MER:Janetta flydde kriget i Ukraina höggravid – födde barn på Näl

LÄS MER:M vill återöppna Crusellska för ukrainska flyktingar

ANNONS