Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det även klart var Strömstadsborna kommer få sitt vaccin – Tanum shoppingcenter.  (genrebild)  Bild: Aron Engman
Nu är det även klart var Strömstadsborna kommer få sitt vaccin – Tanum shoppingcenter. (genrebild) Bild: Aron Engman

Här blir lokalen för massvaccination för Strömstadsborna

Snart är det dags för fas 4, alla mellan 18 och 59 år, att få sitt vaccin. För Strömstadsborna blir det Tanum shoppingcenter som blir vaccinationslokalen.
– Vi kommer kunna vaccinera mellan 800 och 1 000 personer om dagen där, säger Robert Sjöholm, koncernchef för Heartbeat HLR.

Det är Heartbeat HLR som fått uppdraget av regionen att ansvara för vaccineringen i Uddevalla, Munkedal, Tanum och Strömstad. För Uddevallaborna står Torp köpcentrum redan klart som vaccinationslokal.

Nu är det även klart var Strömstadsborna kommer få sitt vaccin – Tanum shoppingcenter. Tidigt var det just shoppingcentret som framstod som bästa lösningen.

– I stället för fyra mindre vaccinationslokaler så känns det bra att lägga kraften på två stora lokaler med stor kapacitet för massvaccinationer. Jag har haft Strömstadsbornas åsikter i bakhuvudet hela tiden, jag hoppas man ser att placeringen är bra för att kunna vaccinera många samtidigt, säger Robert Sjöholm.

Detaljerna kring logistiken spikas på tisdag. Men det kommer bli drive-through, både tidsbokning och drop-in blir möjligt.

– Ja, först hade vi tänkt enbart drop-in men det blir en ohållbar trafiksituation när man inte vet om det kommer 500 eller 1500 bilar. Därför kör vi tidsbokning i första hand men i viss mån även drop-in.

Vi kommer ha personal som har en översikt, och mår man dåligt så ska man tuta

Bokar tid gör man på sajten stoppacovid.nu, som är under uppbyggnad. Mellan vecka 20 och 22 räknar Robert Sjöholm med att bokningen ska öppna.

Den som ska vaccineras kör fram till en sjuksköterska, får sitt stick i armen och kör sedan till en observationsparkering där man får vänta 15 minuter på eventuella biverkningar.

– Vi kommer ha personal som har en översikt, och mår man dåligt så ska man tuta.

8 sjuksköterskor kommer kunna vaccinera samtidigt, så man räknar med att kunna vaccinera åtta personer på fem minuter. Totalt mellan 800 och 1 000 invånare per arbetsdag berättar Robert Sjöholm.

LÄS MER: 400 vaccindoser gavs till 70-plussare i Strömstad

Tanum shoppingcenter. (arkivbild)
Tanum shoppingcenter. (arkivbild)

För de boende i till exempel Munkedal som arbetar i Uddevalla kan de välja om man vill vaccinera sig i Tanum eller Uddevalla. Strömstadsborna får också välja.

De som tycker det är krångligt att ta sig till Tanum shoppingcenter, hur gör man då?

– Tanum shoppingcenter har ju ett bra läge, även för lokaltrafik. Jag tänker att för Strömstadsborna finns ju redan närmsta jour i Tanum, så kanske finns det redan en vetskap och förståelse för att man måste ta sig till Tanum för vissa ärenden.

Kan man boka sig familjevis och komma flera i samma bil?

– Ja absolut, om ni är fyra i bilen så är det två olika sjuksköterskor som ger er doser.

Kommer man kunna få vaccin i lokalen också?

– Vi har inte gjort klart alla detaljer där än. Antingen blir det stora tält eller så finns det tomma lokaler inne på Tanum shoppingcenter som vi kan använda. De detaljerna kommer bli klara till veckan.

Robert Sjöholm är specialistsjuksköterska och jobbar till vardags på ambulansen i Munkedal. Senaste året har han jobbat på intensivvårdsavdelning.

– Nu när vi vann uppdraget känns det bra, då min personal hela året har arbetat hårt. Det känns ärofullt att vara med på slutet av denna pandemi.

Uppdatering: Det kan bli aktuellt med fler vaccinationsplatser i Strömstad kommun. Läs mer om detta på måndag på sajten.