Här öppnar snart nya lokalen för förtidsröstning

Den 24 augusti kan invånarna i Strömstad börja förtidsrösta. Då slår portarna upp till en ny lokal för förtidsröstning i Strömstad upp - och valnämnden i Strömstad informerar om förändringar inför röstningen.
– Det gäller att titta ordentligt i sitt röstkort vilken vallokal man ska till, säger Bengt-Göran Bergstrand, ordförande i valnämnden Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad||

Tillsammans med Roy Andersson, vice ordförande och Ulrika Haugland, kommunsekreterare, har de alla tre fullt upp med mindre än en vecka till att portarna för förtidsröstning slås upp. Tidigare år har förtidsröstningen ägt rum i Strömstads museums lokaler, men i år blir det Pilen 5, sjukhusfastigheten, som blir vallokal för de som vill förtidsrösta.

– Här finns det parkering tillgängligt, det är större ytor och mer handikappanpassat, säger Ulrika Haugland.

På onsdag börjar förtidsröstningen

Onsdag 24 augusti med start klockan 10 kan den som vill förtidsrösta göra så vid entrén till sjukhusfastigheten. Vallokalen håller öppet till klockan 17 första dagen, sedan håller det öppet varje dag fram till 11 september, vanligtvis 10-17 på vardagar och 10-14 på helgerna.

ANNONS

Vi får inte ha några partitröjor på oss eller så

Bengt-Göran Bergstrand och Roy Andersson är i detta sammanhang politiskt obundna, en viktig detalj påpekar de båda.

– Vi får inte ha några partitröjor på oss eller så, förklarar Bengt-Göran Bergstrand.

Enligt siffror från Strömstads kommun låg valdeltagandet i Strömstad 2018 under snittet, då 76,7 procent röstade jämfört med rikets snitt på 84 procent. En förklaring kan vara att de norrmän som är folkbokförda här i lägre utsträckning röstar. Statistik från SCB visar att utländska medborgare, som får rösta i de regionala valen, i mindre utsträckning utnyttjar sin rösträtt.

Siffror från SCB visar att vid riksdagsvalet 2018 deltog 87,2 procent av dem som fick rösta, det högsta valdeltagandet sedan 1985. En förklaring tros vara att allt fler väljer att förtidsrösta. 2018 var det i riket 37 procent som förtidsröstade.

Hur upplever ni intresset för förtidsröstning i Strömstad?

– Det ökar för varje val tycker jag, det är ett helt annat tryck på senare år, säger Roy Andersson och får medhåll av Bengt-Göran Bergstrand.

– Förr var det en grej att klä upp sig och gå och rösta på valdagen. Idag är det mer flexibelt och du kan planera din röstning när det passar dig, säger han.

ANNONS

Ny vallokal i kommunen i år

Det är frivilliga som ställer upp på valdagen och bemannar vallokalerna. Tio personer kommer vara ålagda att hjälpa till vid förtidsröstningen. Dessa kommer få en utbildning, och de övriga runt 70 personerna som kommer att bemanna vallokalerna på valdagen ska också få utbildning innan valdagen är kommen förklarar Ulrika Haugland.

Nytt för i år är också att det blivit en ny vallokal. Totalt är det åtta distrikt i kommunen. Distriktet Bojar blev för stort, så distriktet fick delas och bli två och få en ny vallokal i Ånneröds förskola.

– Det ska vara minst 1 000 personer i varje valdistrikt men högst 2 000. Vi har ändrat gränserna lite i stan, så det är viktigt att man tittar på sitt röstkort ordentligt vilken vallokal man har, säger Ulrika Haugland.

Kosters distrikt har slagits ihop med Tjärnö

Kosters distrikt med 125 som röstade i förra valet har inför årets val slagits ihop med Tjärnö. Vallokalen finns på Tjärnö skola, men Kosterborna kan förtidsrösta i gymnastiksalen på Sydkoster mellan klockan 8-13 på valdagen.

Om man av gammal vana går till den vallokal man alltid har gjort men hamnat fel blir man hänvisad till den rätta. De viktiga röstkorten kommer med posten snarast, lugnar Ulrika Haugland.

ANNONS

– Ju mer informerad man är desto mindre krångligt blir det. Det ska vara enkelt och tydligt när man röstar, säger Bengt-Göran Bergstrand.

Finns det ett säkerhetstänk kring vallokalerna?

– Vi har under valdagen kontakt med säkerhetspersonal hela tiden och händer det något så rapporteras det till Ulrika som tar det vidare, förklarar Bengt-Göran Bergstrand.

För den som har svårt gå eller ta sig till en vallokal på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom kan man antingen få taxi till vallokal eller få ett ombud som lämnar röstsedlarna till vallokalen.

Fullständig lista över vallokaler och öppettider finns på Strömstads kommuns hemsida.

ANNONS