Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: GP
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: GP

”Gränspendlarna ska inte behöva betala priset”

Riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) sammanfattar situationen för gränspendlarna med ett ord: ”Oacceptabelt”.

Johan Hultberg (M) från Fjällbacka sa förra veckan i en intervju med Strömstads Tidning att han anser att den svenska regeringen borde arbeta ännu hårdare för att hitta en lösning för gränspendlarna.

Nu har problematiken lyfts till ministernivå. Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) samtalade med arbets- och social­minister Torbjørn Røe Isaksen (Höyre).

LÄS MER: Iskallt ministermöte bekymrar Kent Hansson (S)

Men parterna nådde inte fram. Johan Hultberg har läst Eva Nordmarks uttalande om ”besvikelsen” över beskeden från Torbjørn Røe Isaksen.

– Det här är oacceptabelt. Vi kan inte ha gränspendlare som får betala priset för att Sveriges och Norges samarbete havererat under krisen. Det är mitt korta svar.

– Jag kan också dela Eva Nordmarks besvikelser över att mötet inte ledde någonstans, men jag ­välkomnar också att hon äntligen börjat engagera sig för gränspendlarna och situationen i Strömstad. Det här har jag efterlyst länge, ­säger Johan Hultberg.

LÄS MER: Mötet ledde ingenvart – Eva Nordmark (S) besviken

Anser du att den numera skarpa reaktionen från Sveriges regering dröjt för länge?

– Självklart ska man som goda grannar börja med att lösa situationen genom dialog och inte skruva upp tonläget. Men den svenska regeringen måste markera tydligt mot den norska: Det här är inget som vi tycker är acceptabelt.

– Personer, som arbetar i Norge och betalat skatt i landet under många år, de måste rimligen få ersättning om Norge bestämmer gränsrestriktioner som förhindrar deras väg till arbetet. Jag välkomnar att Anna Hallberg (Norden­minister) och Eva Nordmark nu varit tydliga på den punkten.