Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Gränshandeln kommer att påverkas

Ett av landets största köpcentra, Nordby, stänger leklandet, dubblerar städningen och vädjar till kundernas förnuft med handhygien bland annat. Efter lunch på torsdagen meddelade man i Norge att skolorna stängs från måndag. Grannlandet verkade så långt ha drabbats värre av coronaviruset än Sverige

Det är något som naturligtvis kan påverka gränshandeln, som bara i Nordby värderades till 4,5 miljarder kronor 2018.

Av de sju miljoner kundbesök som görs i Nordby på ett år, utgör norrmännen 90 procent. I det område på andra sidan Svinesundsbron som ägarna till Nordbys 110 butiker räknar som sitt kundupptagningsområde, bor det 2,1 miljoner människor.

– Det är en uppskattning att virusvarningar och åtgärder på norska sidan kan komma att påverka gränshandeln negativt om resorna minskar. Någon exakt fakta om gränshandeln ur den här aspekten har vi inte ännu.

–Men mycket handlar om mat och det måste man ju handla förr eller senare vad som än händer, säger Svensk Handels presschef Hans Tjernström.

Rent allmänt säger han, att man också kan se att näthandeln ökar något och står för förändrade shoppingvanor, vilket också kan slå mot gränshandeln.

Vi har stängt leklandet och dubblerat rengöring och städning ute i centret.

Sanningen är att ingen riktigt vet hur virusskrämsel och faktisk smitta kommer slå mot gränshandeln. På handelsplatsen Nordby är man redo, så gott det nu går.

– Vi har stängt leklandet och dubblerat rengöring och städning ute i centret. Dörrhandtag, rullband i rulltrapporna och ytor där människor samlas tvättas flera gånger per dag. Det är inte så mycket mer vi kan göra, säger centerchefen Ståle Lövheim.

– Vi informerar så klart alla anställda om vad man bör tänka på. Samtidigt talar vi ju om 90 000 kvadratmeter centeryta, så kunderna behöver som regel inte trängas. Då sprids i bästa fall inte virus så enkelt.

För inte så långe sedan tappade den norska kronan i värde mot den svenska, vilket också kan slå mot gränshandeln. Men Ståle Lövheim meddelade på torsdagen att onsdagens handel var lika stor som för ett år sedan. Men det finns andra köpcentrum som drabbats.

Gekås i Ullareds vd Boris Lennerhov säger till Hallands Nyheter att affären räknar med att tappa 50 miljoner bara i mars, som en effekt av utbrottet av coronavirus.