Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

"Gränsgrannarna måste börja tala med varandra"

Coronapandemin har skapat slitningar mellan Norge och Sverige, menar kommunpolitikern och förre infrastrukturministern Åsa Torstensson (C). Nu uppmanar hon tillsammans med sin motsvarighet i Halden till ökade samtal i gränsregionen.

I en motion till kommunfullmäktige hemma i Strömstad ber Åsa Torstensson kommunledningen att ta krafttag för en norsk-svensk dialog.

– Det har skapats en "vi och dom"-känsla mellan svenskar och norrmän i gränsområdet. Det bör vi motarbeta genom att tala om detta, och göra detta innan känslorna blir svåra att överbrygga, säger hon och tillägger att problemen, som uppstått av den stängda gränsen under pandemin, inte bara har uppstått i Strömstad/Halden-området, utan även på andra platser där folk är vana vid att röra sig mellan länderna.

– Strömstad bör ta initiativ till överläggning med norrmännen för att motverka "vi och dom-känslor". I dag, mitt i covid-19-vardagen, kan vi följa rapporter via både norsk och svensk media med coronautspel, som i förekommande fall stör samhörigheten mellan folken, menar Torstensson, som utöver sitt uppdrag som kommunpolitiker i Strömstad också är ordförande i Föreningen Norden, som arbetar för ett ökat nordiskt samarbete.

Åsa Torstensson lyfter fram att det svensk-norska samarbetet i Svinesundsområdet under årtionden har utvecklats och både imponerat på och studerats av omvärlden.

Hon får fullt medhåll för sina tankar av Haldens kommuns ordförande Anne-Kari Holm (Senterpartiet).

– Vi har länge funderat på att slå en signal till Strömstad för att diskutera just det som Åsa Torstensson nu lyfter som ett problem. Tyvärr har det fått bero när det har varit så mycket att göra på grund av coronapandemin.

Men snart kommer samtalet till Strömstad.

– Ja, vi har uppfattat exakt samma problem här i Norge som det Åsa Torstensson nu för på tal och vi önskar ett gott samarbete med vårt grannland. Att vi möts och talar om stämningen kan vara viktigt också för näringslivet här i gränsregionen, säger Anne-Kari Holm.

Mats Granberg (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Strömstad berättar att man skrivit till den norska regeringen och talat med den svenska med ungefär samma utgångspunkt.

– Vi har också fört samtal med landshövdingen, säger han.