Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Giftiga utsläpp i Myrens hamn och KBV-stationen

Räddningstjänsten arbetar just nu med en insats i Myrens hamn och KBV-stationen, där giftigt utsläpp runnit ut med dagvattnet. Man har länsat in utsläppet - men en del av det har gått ut i havet och bland annat förts bort till Södra hamnen. På onsdagen fortsatte arbetet med att lokalisera källan.

Redan på måndagseftermiddagen noterade Kustbevakningens personal att det luktade diesel eller olja i vattnet utanför stationen. Räddningstjänsten har identifierat och hejdat ett utsläpp av vatten med olja eller diesel som rinner ut via dagvattenledningen ut i havsvattnet vid Myrens hamn.

Insatsen går hittills ut på att fånga upp det giftiga vattnet och hindra det från att rinna vidare ut i havet.

- Vi har länsat in det här som du ser, säger Stefan Toftedahl vid räddningstjänsten och pekar på platsen där räddningstjänsten ringat in utsläppet.

Medan vi står där fortsätter oljigt vatten att rinna ut genom röret.

- Det är dagvatten som rinner ut här. Vi vet inte ännu var utsläppen kommer ifrån, säger insatsledaren Glenn Domare Gustafsson.

Han berättar att räddningstjänsten i går fick veta att det luktade diesel från vattnet vid Kustbevakningsstationen vid Myrens hamn. En del olja, eller vad utsläppet nu består av, har gått ut i havet.

- Det ligger som ett skimmer över redden ända bort till Nötholmen. Men det är så små mängder att det inte är sanerbart, såvida det inte klumpar ihop sig i någon vik, säger Glenn Domare Gustafsson.

Räddningstjänsten har dock fått stopp åtminstone på utsläppet via röret som leder ut i hamnen. Nu återstår det att ta reda på var det kommer ifrån. De samtalar med en kommunal tjänsteman som ska börja undersöka avloppssystemet.

- Vi behöver hjälp från kommunen för att försöka lokalisera läckan och se till att få stopp på det, säger Glenn Domare Gustafsson.

På onsdagen säger Kristian Seth vid kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning att även Södra hamnen drabbats av utsläppet.

- Det är förmodligen från samma källa. Vinden har legat på i sydvästlig riktning så det har troligen drivit dit.

Räddningstjänsten har lagt länsar vid krosspiren för att samla upp utsläppen.

Kristian Seth säger även att det rör sig om två utsläppskällor - en vid Kustbevakningsstationen och en vid Myrens båthamn.

- Så man har lagt ut länsar även vid Kustbevakningen. Där har vi tagit vattenprover och vattnet har en grönaktig ton, det tyder på att det handlar om grön diesel.

Har ni lokaliserat källan ännu?

- Nej, det arbetet pågår. Tekniska har sökt efter källan men inte hittat den ännu. Det är ett ganska stort område som det kan komma ifrån, det är ett stort VA-system. Det är väldigt höga flöden i brunnarna nu, så det är svårt att gå igenom rören.