Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fyra coronafall på Strömstierna - kan bli fler

Den senaste veckan har fyra elever på Strömstiernaskolan testat positivt för covid-19 och det förekommer även fall på gymnasiet. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé vill uppmana alla i Strömstad till vaksamhet. – Strömstad sticker ut i vår statistik just nu. Vi måste hjälpas åt för att stoppa det här i sin linda.

På onsdagen gick det ut ett brev från regionens smittskyddsenhet till vårdnadshavarna för elever på Strömstiernaskolan.

I brevet framgår att flera elever på skolan testat positivt för covid-19 och att det dessutom varit många frånvarande elever under förra veckan – och även den här veckan.

"Bland de ungdomar som är sjuka med förkylningssymtom finns det risk att några har covid-19", står det i brevet, som är undertecknat av Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

På telefon förklarar hon närmare läget på högstadieskolan för Strömstads Tidning.

– Det är fyra elever som går i varsin klass på Strömstiernaskolan som testat positivt, och det har dessutom varit hög frånvaro på skolan. Då behöver vi göra en intensiv smittspårning för att ta reda på om det är fler som kan ha covid-19.

Testar bara dem med symtom

Elever i de åldrarna blir i regel inte allvarligt sjuka, förklarar hon.

– Men det är viktigt att vi håller koll, eftersom eleverna har smittats på något sätt. Därför går vi in och spårar vilka de eleverna haft kontakter med.

Testar ni alla i klasserna som eleverna går i?

– Nej, vi testar inte dem som är symtomfria. Men de klasser på skolan som haft coronafall, där får eleverna brev hem med information om att de kan ha blivit utsatta för en smittorisk eftersom de haft en i klassen som testat positivt.

Särskilt när det gäller yngre personer med covid-19 kan det finnas ett mörkertal, förklarar hon.

– Yngre personer har ofta väldigt milda symtom och de som testar sig är ofta de som blir sjuka på ett tydligare sätt. När vi smittspårar hittar vi i regel fler fall runtomkring.

LÄS MER: Smittspridningen fördubblad i Strömstad

Strömstad hade tio bekräftade fall förra veckan och ligger i topp bland regionens kommuner vad gäller smittspridning per capita. Hur allvarligt ser du på smittläget i Strömstad?

– Strömstad sticker ut i vår statistik just nu när man tittar på antalet fall per capita, även om jag i nuläget inte skulle beskriva det som ett utbrott. Men det var tio fall förra veckan och det ser ut att vara fler än så den här veckan, hittills. Det är ett observandum.

”Viktigt att alla är extra alerta”

Hon är övertygad om att Strömstad kommer att fortsätta ligga på en relativt hög nivå av smittspridning.

– Vi ser många fall den här veckan och jag är säker på att det kommer att fortsätta in på nästa vecka i Strömstad. Vi måste smittspåra intensivt nu för att kväva det här i sin linda. Det är viktigt att alla är extra alerta.

Hon poängterar att pandemin är långtifrån över och att alla måste följa de restriktioner som Folkhälsomyndigheten gått ut med.

– Nu får Strömstadsborna och vi på smittskyddet hjälpas åt, vi måste göra allt för att hålla nere smittspridningen. Nu måste vi göra allt rätt. Vi måste tänka på att hålla avstånd, inte bjuda in till några fester, och tonåringar kan inte sitta och hänga i högar i skolans korridorer.

Även gymnasiet har coronafall

På torsdagen skickade Strömstads kommun även ett mejl till elever och vårdnadshavare på Strömstad Gymnasium med information om att det förekommer fall av covid-19 på gymnasiet.

Men hur många smittade det rör sig om där kan inte Eva Lindhusen Lindhé svara på i nuläget.

– Det är ganska nytt och jag skulle behöva titta närmare på det.

Symtom på covid-19

De vanligaste symtomen vid covid-19 hos barn och unga är hosta och/eller feber. Andra vanliga besvär är halsont, andningsbesvär, generell muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk.

Dessutom är mag-tarmbesvär som diarré och kräkningar vanligare hos barn än hos vuxna. Man behöver inte ha alla symtom samtidigt och symtomen kan vara väldigt milda.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)