Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det har blivit tommare på Strömstads förskolor (Arkivbild). Bild: Jenny Johansson
Det har blivit tommare på Strömstads förskolor (Arkivbild). Bild: Jenny Johansson

Frånvaron ökar i Tanums och Strömstads skolor och förskolor

Frånvaron är ovanligt stor i Strömstads grundskolor och förskolor. Mellan 20 och 25 procent av eleverna i grund­skolan och cirka 40 procent av förskolebarnen är frånvarande. Det uppger förvaltningschef Nicklas Faritzon. Frånvaron bland barn- och utbildnings­förvaltningens anställda är 20 procent. Tanum följer samma trend.

Nicklas Faritzon betonar att han talar om all frånvaro. Om det handlar om personer som är sjuka eller frånvarande av andra orsaker, som att de arbetar hemifrån, vabbar eller något annat, framgår inte av statistiken.

– Vi följer frånvarostatistiken för att kunna planera verksamheten, förklarar Nicklas Faritzon.

– Vid alltför hög frånvaro bland personalen behöver vi kanske organisera om för att kunna bedriva vår verksamhet.

"Vi gör allt för att smittspridningen inte ska öka"

Hur ställer sig skolan till elever om de är frånvarande för att de bor tillsammans med någon ur en riskgrupp?

– I den här situationen är vi pragmatiska. Det är viktigt att skolan och vårdnadshavarna har en dialog. Vi gör allt för att smittspridningen inte ska öka. Vi gör en bedömning utifrån de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gett och de säger att alla ska ta ansvar för att minimera smittspridning och att det är ett särskilt ansvar att inte smitta individer i riskgrupper.

Förvaltningen följer kontinuerligt utvecklingen och de riktlinjer som kommer från myndigheter och regering.

– Kommer det direktiv från regeringen att stänga skolor gör vi det.

"Friska barn bör gå till skolan"

Gymnasiet och vuxen­utbildningen arbetar redan på distans. Det fungerar bra enligt de rapporter Nicklas Faritzon fått från verksamhetschefen.

– Vi kom igång snabbt. Det handlar om att säkerställa att eleverna får sin undervisning.

På kommunens hemsida finns en rad råd till föräldrar hur man ska förhålla sig. Där skriver kommunen bland annat att friska barn bör gå till skolan, även om en förälder eller ett syskon är sjukt, eftersom skolplikt gäller. Friska förskolebarn med sjuka syskon uppmanas däremot att stanna hemma, eftersom vårdnadshavaren ändå behöver vara hemma. Uppmaningen motiveras med att man vill minska smittspridning.

Också i Tanums grundskolor har frånvaron ökat markant den senaste veckan. Vecka 10, som började 2 mars, hade grundskolan en från­varo på 10 procent, i vecka 11 låg den på 13, men förra veckan var den uppe i 36 procent. Liksom Strömstad mäter Tanum all frånvaro, inte specifikt sjukfrånvaro.

Även Tanum håller grundskolor och förskolor öppna, men kommer att följa eventuella rekommendationer från myndigheterna om stängning. Gymnasiet och vuxenutbildningen bedriver undervisning på distans också i Tanum.