Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flyktfara låg bakom gripandet i Strömstad

Det var sent på kvällen i mars som Uddevallapolisen körde mot Strömstad och sommarstugan. Bestämt mål – att gripa en av huvudmännen i Falcon funds-härvan som låg och sov i sin sommarstuga.

Under rättegången används material ur bland annat de datorer som beslagtogs i huset. Strömstads Tidnings frilansande reporter Henrik Gårdstedt har följt de första rättegångsdagarna på plats i Stockholm.

Tidigare samma dag som gripandet skedde i mars hade man sökt honom i hand bostad i Stockholm. Även om det var mitt i mars inte direkt semestertider, fick man indikation att han kanske var i sommarstugan och det stämde. Det berättar kammaråklagare Jerker Asplund för Strömstads Tidning.

Bara dagarna innan detta hade den andre huvudmannen gripits vid gränsövergången mellan Ungern och Ukraina. Han hade försökt ta sig in I Ukraina med hjälp av ett förfalskat pass. När det upptäcktes avvek han men fortsatte till fots in i Ukraina. Inte en helt lätt uppgift att vara anonym på den ukrainska landsbygden. Han greps och utvisades med flyg till Sverige.

Ekobrottsmyndigheten kom över datorer i Strömstad och därigenom dokument som visar hur man missbrukat pensionssystemet.

Troligtvis blev den sommarboende mycket överraskad och efter gripanden i mars uttalade sig hans advokat Henrik Olsson Lilja:

– Min klient är oerhört besviken. Men han är trygg i sin tanke att han är oskyldig,

Nu har han, tillsammans med de andra huvudmisstänkta, varit häktad i drygt åtta månader. Inför sittande rätt kompletterade åklagaren sina yrkanden med att den misstänkte borde utvisas.

Döms han är frågan om han någonsin får återse Strömstad.

Förhandlingarna sker i Sal 8, Stockholms tingsrätt. En sal utrustad med pansarglas mellan domstolen och åhörarna. Varje dag börjar med att de åtalade kommer in med handbojor och två vakter vardera. Under nära 40 dagar skall nu åklagarna redovisa varför det är fråga om bedrägeri. Det ligger mycket pedagogik bakom alla bilder och uppställningar.

Tingsrättens ledamöter måste få en klar bild över hur det hela genomförts. IT-tekniken med alla program kan komplicera begripligheten som är A och O för mål som dessa.

Det har tagit lång tid för ekobrottsmyndigheten att gå igenom allt underlag men i datorerna fanns fakta om upplägg, planering och genomförande. Dessutom mängder av mail som visade konversation dem emellan. Den sommarboende har varit mycket ordningssam så allt finns antecknat, betalningar, avtal och, som åklagaren anser, mutor.

Rättegången är planerad att hålla på till februari nästa år. Det är mängder av personer som skall höras. Det gäller att visa att det är medvetet gjort, att det är bedrägeri, Frågan kan för de utan specialkunskap om värdepapper bli komplicerad. Men klart är att över 20 000 pensionssparare har, utan inblick, fått sitt sparande överfört till huvudmännens fonder. Pengar som de sedan köpt värdepapper för till överpris.

I dag saknas flera hundra miljoner kronor. Som många andra gånger i liknade mål torde försvarets inställning vara att det enbart är dåliga affärer men någonstans har miljonerna tagit vägen. Kanske finns en del i Strömstad? Förhoppningsvis kommer svaret under rättegången.

Falcon funds-härvan

Medvetet usla affärer och en rejäl muta - så kunde gärningsmännen blåsa pensionssparare på minst 230 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Affärerna har inneburit stora förluster för de drygt 22 000 svenska pensionssparare med pengar i de berörda fonderna, som flyttades mot deras vilja.

Målet har fått delas upp i flera delar. Förundersökningen gällande den brottslighet kopplat till Falcon Funds efter 2013 pågår fortfarande. Där beräknar man att väcka åtal under våren.