Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tiotal bränder bröt ut i Bohuslän på påskafton. Att elda nu är oansvarigt, menar räddningstjänsten. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
Ett tiotal bränder bröt ut i Bohuslän på påskafton. Att elda nu är oansvarigt, menar räddningstjänsten. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Flera gräsbränder i Bohuslän

Under lördagen bröt ett tiotal bränder ut i Bohuslän och Dalsland, bland annat vid Norrskolan i Uddevalla. Flera bränder startade med brasor som spridit sig – oansvarigt, menar räddningstjänsten.

Under påskafton fick räddningstjänsten rycka ut till en mängd olika gräsbränder på olika platser i Bohuslän och Dalsland. Flera av bränderna uppstod från brasor som spred sig till gräset.

– Det är alldeles för torrt och blåser alldeles för mycket ute. Man ska absolut inte hålla på och elda här ute just nu, säger Jonas Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten har de flesta av bränderna varit planerade brasor som man inte klarat av att hålla inom det tänkta området.

– Det är oansvarigt. Man använder våra resurser till sånt som inte ska behövas. Vi kan få andra händelser som kan bli sinkade på grund av det, säger Jonas Gustafsson.

Flera larm om gräsbränder

Det första larmet kom strax efter klockan 15.00 från Skee, i Strömstads kommun. Enligt uppgifter till SOS Alarm handlade det om en gräsbrand i en kohage.

– Enligt inringaren var det mycket rök på platsen, sa Mikaela Warhed, teamleader på SOS Alarm.

Räddningstjänsten släckte branden och ingen person kom till skada vid händelsen. En kort stund senare larmades räddningstjänsten till Smögen där det börjat brinna mellan klipporna i Valleviken. Allmänheten ryckte in och branden släcktes snabbt, enligt Mikaela Warhed.

En knapp halvtimme senare, vid 16-tiden, kom nästa larm – denna gång från Älgö i Strömstads kommun. Enligt inringaren brann det i terrängen med öppna lågor. Strax före klockan 17 hade räddningstjänsten släckt branden och kunde lämna platsen.

Kort därefter började det brinna norr om Tanumshede. Branden ska ha startat vid en brasa som sedan spridit sig till buskar i området, enligt uppgifter till SOS Alarm. Enligt inringaren brann det på ett område stort som en fotbollsplan.

– Branden hade spridit sig till buskar och terräng. Räddningstjänsten har varit där och släckt, säger Mikaela Warhed vid 18-tiden på lördagen.

Kontrollerad eldning blev gräsbrand

Även från Kungshamn inkom samtal om att det brann med öppna lågor. Klockan var strax före 17.00 när en person larmade om en brand i närheten av vattentornet. Räddningstjänsten kallades till platsen för att släcka branden.

– Det hade brunnit lite smått ute i berget, säger Mikaela Warhed.

Samtidigt kom även samtal om en gräsbrand i Järbo, i Färgelanda kommun. Det var under eftermiddagen oklart vad som hade börjat brinna, och i vilken omfattning, men vid 20-tiden var räddningstjänsten färdiga på platsen.

Strax efter klockan 18 inkom ett larm om ytterligare en brand vid Kalvön i Uddevalla. En brasa hade spridit sig till terrängen vid Öbacken på Kalvön. Kort därpå uppgav inringaren att de själva lyckats släcka branden.

Gräsbrand vid Norrskolan

Strax före 19.00 på söndagen började det även brinna i Trollhättan där en kontrollerad eldning spridit sig till terrängen. Enligt uppgifter till SOS Alarm brann det på ett område om 250 kvadratmeter. Vid 20.30 var räddningstjänsten kvar på platsen.

Vid 21-tiden fick SOS ett samtal om en brand i Lysekil. Räddningstjänsten kallades till platsen och lyckades släcka branden. Endast tjugo minuter senare, vid 21.30, utbröt en mindre gräsbrand vid Norrskolan i Uddevalla. Branden släcktes av räddningstjänst en kort stund senare.