Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskolemöte i Skee juli 2018 – Åsa Hammarström närmast (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Fler tider att välja på för 15-timmarsbarn

Det har länge varit en diskussion i Strömstads kommun om tiderna för 15-timmarsbarnen i förskolan. Nu har familjerna fått ett alternativ till att välja.

Det blev stora protester bland föräldrar för två år sedan, då fasta tider infördes för de barn som har 15 timmars förskola, då deras föräldrar är föräldralediga, arbetslösa eller studerande. Tidigare hade tiderna varit mer flexibla men 2018 fattade Strömstads kommun beslutet om tiderna 8-11 måndag till fredag.

Nu inför kommunen ett alternativ. Från och med 1 oktober kan familjerna välja tiderna 9-14 tisdag-torsdag i stället.

– Det är ett gemensamt beslut som vi rektorer i förskolan tagit efter att ha lyssnat in vårdnadshavares önskemål och haft dialog med pedagogerna och specialpedagogerna, säger Malin Andersson rektor för Ekens och Tångens förskola till Strömstads kommuns hemsida.

– Vi ser främst till barnens bästa, både de som är i förskolan på heltid och de som bereds plats 15 timmar i veckan, och vill att de ska få bästa möjliga pedagogiska verksamhet.

Föräldern Åsa Hammarström som var med och protesterade mot beslutet 2018, är väldigt nöjd med det nya beslutet.

– Det känns jättebra - det visar att vi kan påverka ett fattat beslut. Inget är ristat i sten. Det är en ny barn- och utbildningsnämnd, en ny förvaltningschef och nya rektorer, och de ser ingen prestige i det här.

Det blev inte exakt som hon och de andra protesterande föräldrarna ville.

– Vårt mål var att det skulle vara en full flexibilitet med tiderna. Det blev det inte, men det är 100 procent bättre än innan. Vi har kommit ett steg närmare föräldrarnas, och även personalens önskemål.