Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler kontrolleras vid gränsen inför EU-mötet

Polisen får rätt att göra tillfälliga gränskontroller av personer som reser in på Landvetter flygplats och via Svinesund. Detta för att möta hotet i samband med EU-toppmötet.

Beslutet fattades av rikspolischefen under fredagen. Det gäller från söndag och till lördag, dagen efter EU-mötet.

I ett pressmeddelande från polismyndigheten centralt anges skälet vara "den ökade hotbild som finns kring mötet och deltagarna".

Detta stämmer inte med vad Erik Nord, polischef i Göteborg, sagt de senaste dagarna om hotbilden kring EU-mötet. Nord har tonat ned denna.

- Hotbilden ligger kvar på en relativt låg nivå. Det som sägs i pressmeddelandet gäller mera generellt: regeringscheferna som kommer hit bär med sig en hotbild. Den är generell, specifikt finns det inga underrättelser som säger att hotbilden är förhöjd, säger Erik Nord.

Med det sagt välkomnar Nord den utökade kontrollmöjligheten.

- Skyddsvärdet är så högt för regeringscheferna, att vi behöver kontrollera vilka som reser in i landet.

Utöver på Landvetter flygplats och vid Svinesund får polisen även göra kontroller vid andra gränsövergångar "om påtagligt behov uppstår".

Under fredagen beslutade även regeringen om gränskontroll vid den inre gränsen i ytterligare sex månader, fram till och med den 11 maj 2018. Beslutet är fattat med stöd av den EU-gemensamma lagstiftningen och utifrån regeringens bedömning att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Kontrollen ska genomföras vid de hamnar i polisregionerna Syd och Väst som polismyndigheten bedömer som lämpliga, samt vid Öresundsbron.

Polisen uppmanar alla som ska resa inom EU och Norden att ta med pass eller nationellt ID-kort.