Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Ericson, Bohuslinden, och Marlene Midtvedt, Capio, följer utvecklingen i Strömstad. Bild: Linda Smith

Fler har testat sig i Strömstad de senaste veckorna

Strömstad har de senaste veckorna haft en ökning av antalet bekräftade fall av covid-19. Vårdcentralerna följer utvecklingen.

De senaste siffrorna från regionen visar 11 nya fall i Strömstad vecka 33, vilket baseras på det som rapporterats in 10-16 augusti. Det innebär att proven togs någon vecka tidigare, eftersom analysen tar några dagar.

Folkhälsomyndigheten kom med sin rapport för vecka 33 i torsdags och redovisade då 11 nya fall för Strömstad. Sammanställningen visar en tydlig ökning under veckorna 32 och 33.

Den sker från låga tal. Folkhälsomyndighetens tabell visar tre fall vardera under veckorna 30 och 31, därefter sex fall i vecka 32 och 11 i vecka 33. Veckorna 26 och 27 hade fem respektive sex fall.

Sotenäs hade högst spridning i landet

Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 33 visar också att Sotenäs den veckan hade högst spridning i landet, när man räknar fall per 10 000 invånare. Det ligger på 21 (19 bekräftade fall). Strömstads 11 bekräftade fall motsvarar 8 fall per 10 000 invånare.

– Från veckan innan (10-16 augusti, red:s anm) har vi gjort fler provtagningar än tidigare, säger Charlotte Ericson,verksamhetschef vid Bohuslinden.

Vårdcentralen tar kontakt med dem som får positivt provsvar för att försöka kartlägga hur, var och när de smittats och till vilka de kan ha fört smitta vidare. Charlotte Ericsons intryck är att ökningen i Strömstad handlat om sporadiska fall, inte om att många personer smittats vid samma tillfälle.

– Litet fler provtas och vi får fler positiva svar. Vi ser en liten ökning men inte som i till exempel Grebbestad och Sotenäs, sammanfattar hon.

– Strömstad har förut stuckit ut bland kustkommunerna med att ha en låg nivå men vi har haft i snitt 5-6 fall per vecka under cirka tre veckor. Det är fler än tidigare i sommar. så det är ett trendbrott.

Hon tror att det hänger samman med att det varit semester, att människor varit ute och rört sig och umgåtts.

– Ofta smittas de i sociala sammanhang, men en del vet inte alls hur de har blivit smittade.

Främst unga som smittas

Främst är det nu relativt unga personer i åldrarna mellan 20 och 39 år som smittas. Andelen 70+ som testar positivt har avtagit under en period, vilket bland annat hänger samman med den utökade testningen.

På Capio vårdcentral konstaterar verksamhetschef Marlene Midtvedt att antalet provtagningar ökat de senaste veckorna och att det är många unga som testar sig.

De som får ett positivt svar har själv ansvar för att informera personer de varit i kontakt med så att dessa kan vara extra uppmärksamma på symptom. Men det är oftast svårt att räkna ut hur man blir smittad, eftersom smittan finns överallt, säger hon.

– Det viktiga är egentligen riktlinjerna. Man ska stanna hemma om man är sjuk. Det gäller alltid, även om man har antikroppar mot covid-19 och sedan blir till exempel förkyld.

Fortfarande lägst i regionen

Strömstad har totalt haft 53 bekräftade fall av covid-19 bland de bosatta i kommunen. Det ger en incidens (fall per 10 000 invånare) på 40, vilket fortfarande är den lägsta bland regionens kommuner sedan pandemin började.