Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Mot nya äventyr. Bitte Whalen och Viveca Perers cyklar genom Sverige och Europa för att fira pensionen.

Firar pensionen med milslånga cykelturer

Första gången cyklade de från Ystad till Haparanda. Bitte Whalen och Viveca Perers började cykla för att fira att de närmade sig pensionen.

Bitte Whalen och Viveca Perers har sovit en natt på Anitas Bed and Breakfast i Strömstad. De är ute på en av sina långa cykelresor. I år ska tramptagen föra dem utomlands.

– Nästa stopp blir Hamburgsund, sedan fortsätter vi et tag till i Sverige och sedan tar vi båten till Polen, berättar Viveca Perers.

Viveca Perers och Bitte Whalen är gamla arbetskollegor och har känt varandra sedan 1990. Deras träningsintresse förenade dem tidigt och de blev bra vänner. De har båda cyklat mycket sedan flera år tillbaka. Speciellt Viveca Perers som även deltagit i många cykeltävlingar.

– Det är viktigt att hålla sig aktiv. Jag bestämde mig för att cykla långt när det närmade sig pensionen och Bitte ville också följa med. Det kändes som en rolig utmaning, berättar Viveca Perers.

De båda kvinnorna cyklade 240 mil på fyra veckor, från Ystad till Haparanda. De cyklade cirka 10 mil om dagen och tog ut en vilodag i veckan. Bitte Whalen menar att det bästa med cykelresan var de människor som dem träffade.

– Vi träffade mycket folk längst vägen. De var väldigt trevliga och nyfikna på oss och vår cykeltur. De undrade väl vilka galna tanter vi var som cyklade så långt, säger Bitte Whalen och skrattar.

De längtar nu efter nya utmaningar och vill i år prova på cykelterrängen även utanför Sverige. De ser främst fram emot att cykla i Tyskland.

– Vi vill se lite nya länder. Det är jättebra att cykla i Tyskland, de har fantastiska cykelkartor, menar Bitte Whalen.

Viveca Perers har precis gått i pension medan Bitte Whalen har två år kvar. De har bestämt sig för att fira Bitte Whalens pension med en cykeltur till Italien.

– Vi har länge funderat på Italien. Det är så otroligt vackert. Och det är inte så överdrivet långt dit heller. Vi ska se till att träna ordentligt innan, säger Viveca Perers.