”Man måste också kunna lita på människor”, säger Jan Vidar Seljegren.
”Man måste också kunna lita på människor”, säger Jan Vidar Seljegren. Bild: Jakob Simonson

Fest hölls i Folkets Hus – trots skärpta krav

Trots allvaret i smittoläget och skarpa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om allmänna sammankomster arrangerades en fest i Folkets hus i Strömstad.

ANNONS
|

Strömstads Tidning tipsades på lördagen om att en fest hölls i Folkets hus med högt deltagande. Jan Vidar Seljegren, ordförande i ideella föreningen Folkets Hus och Parker som är ansvariga uthyrare, bekräftar att festen ägde rum.

Hur ställer ni er till att hyra ut ­lokalen under rådande smittoläge och skarpa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen?

– I kontraktet står max 50 personer. Skriver man på kontraktet är detta väldigt tydligt. Jag fick samtal om situationen. Då pratade jag med vice ordförande Gunilla Edlund. Vi kontaktade då vakt­bolaget som vi har avtal med. Det här skedde klockan 17.

– Vaktbolaget gick in lokalen, räknade och kom fram till 50–58 personer. Därefter åkte han vidare. Han lämnade rapporten till oss för att vi på Folkets hus ska kunna ta ställning. När han kom tillbaka 45 minuter senare var det 37 personer. Då håller de sig undan taket för hur många de får vara.

ANNONS

Lokalen var uthyrd från klockan 08.00–24.00. Föreningarna som hyr in sig i byggnaden är bland annat Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Är det fest, och det blir för många. Ja, då stänger vi ner. Där är vi stenhårda. Vi har många i riskgruppen som rör sig i huset.

Ska man som uthyrare ­överhuvudtaget hålla öppet?

– Vi hade uppe frågan på styrelsemötet. Jag och vice ordförande får göra en bedömning från föreningarna som ringer. Den här bokningen låg långt tillbaka i tiden.

– Den här frågan är jättesvår. Samtidigt måste folk få röra på sig. Man måste också kunna lita på människor. Tillit är grunden till mycket. Slutar man att göra det så är det farligt.

Har ni diskuterat frågan att stänga ner all bokning eftersom man inte kan garantera att deltagarantalet inte överstiger 50 personer med bland annat kontroller?

– Det kan man säga att vi har gjort efter lördagen.

Vi har fått uppgifter om att det rörde sig om en förlovningsfest. Stämmer det?

– Det vill jag inte bekräfta.

Men ni känner att ni har gjort vad som krävs efter rådande restriktioner och råd från Folkhälso­myndigheten och regeringen?

– Jag skulle säga att vi har gjort lite mer. Det står tydliga direktiv i kontraktet. Vi har våra fasta hyresgäster i huset. Det handlar om att arbeta för deras säkerhet.

ANNONS

– Sedan har vi också sagt nej till en del uthyrningar. Där har vi också gjort en ordentlig genomgång med våra anställda om rutinerna, säger Jan Vidar Seljegren.

Coronasmittan fortsätter skjuta i höjden i VG-regionen - förra veckan ökade de nya bekräftade fallen av covid-19 med 25 procent.

Från Strömstad rapporterades tio nya fall av covid-19. Folkhälsomyndigheten meddelade i fredags om 42 nya dödsfall i Sverige med bekräftad covid-19.

Fotnot: När festen hölls hade inte Folkhälsomyndigheten kommunicerat sina nya restriktioner.

Fakta: Råden som införs

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden börjar gälla från och med torsdagen, 29 oktober.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS