Bild: Anders Wiklund
Bild: Anders Wiklund

Fem praktiska appar under semestern

Sommar och semester är en tid av njutning. Men det finns alltid störningsmoment och faror. Vi tipsar om fem appar som underlättar din sommar.

ANNONS
|

Under sommarmånaderna går väderapparna i våra mobiltelefoner varma.

Men det är inte bara vädret som går att ha koll på i appform.

Hur gör man till exempel vid en brännskada? Hur länge kan man sola utan att bränna sig? Hur ser trafiken ut? Det och mycket mer går att få svar på i olika appar.

Vi tipsar om fem gratisappar som hjälper dig till en lite mer avslappnad sommar.

Pollen

Här kan du få en pollenprognos för platsen där du befinner dig. Det är den österrikiska polleninformationstjänsten vid Wiens Medicinska Universitet som ligger bakom informationen i appen, i samarbete med lokala och internationella institutioner.

ANNONS

Appen ger möjlighet att mata in en egen pollendagbok, vilket gör att det sedan går att få fram mer personlig information. I Sverige är det Naturhistoriska Riksmuseet, Göteborgs Universitet, Pollenlaboratoriet i Umeå och Finlands Meteorologiska institut som förser appen med information.

Röda korset första hjälpen

En app som ger hjälp med att utföra första hjälpen vid allt från brännskador till astmaanfall. Appen innehåller bland annat videoklipp, kunskapstester och steg-för-steg-guider.

Min soltid

Strålskyddsinstitutet har skapat appen som håller koll på UV-index på platsen du befinner dig på, och beräknar hur länge du, teoretiskt, kan vara ute i solen utan att bränna dig. Appen innehåller även till exempel olika solfakta, allmänna solråd och särskilda solråd för barn. Det går även att se hur strålningen förändras över dagen.

Rädda hjärtat

Hjärt-lungfonden har tagit fram en app som hjälper dig vid en akutsituation. Här finns guider med grundläggande instruktioner för ett luftvägsstopp och i hjärt-lungräddning. Det finns instruktioner i hur en hjärtstartare fungerar och kartor över var du hittar din närmaste startare.

Live trafik

Sveriges Åkeriföretag och Trafikverket samarbetar kring trafikappen, där aktuella trafikhändelser, vägskador och liknande finns. Dessutom kan man rapportera in egen information. Konto krävs, men det skapas enkelt direkt i appen.

ANNONS
ANNONS