Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På lördag är den stämningsfulla traditionen tillbaka vid Löveskär i Strömsvattnet. Bild: Thomas Bennelind
På lördag är den stämningsfulla traditionen tillbaka vid Löveskär i Strömsvattnet. Bild: Thomas Bennelind

Fackelrodden tillbaka – detta händer i helgen

Valborgshelgen bjuder på flera evenemang som kan dra mycket folk, efter två långa pandemiår med uppehåll. På lördagskvällen är det återigen dags för den omtyckta fackelrodden i Strömstad, och på söndag är det 1 maj med firande och tal.

Valborgsmässoafton i Strömstad betyder traditionellt tal till våren och fackelrodd på Strömsvattnet. Den traditionen fick ställas in i fjol på grund av coronapandemi – men nu är den tillbaka igen.

På lördagskvällen hålls musikafton och vårtal under kvällen på Friluftsmuseet Fiskartorpet. Med start klockan 20 bjuds det på körsång från Tontämjarna under ledning av Martin Rasten, och därefter sång med Sarah Howard med kolleger. Det blir också ett framträdande av lokala artisten Richard Arnberg.

Musikkvällen avslutas med en konsert av singer-songwritern Emilia Almén och gruppen Kaleidoscope.

Därefter kan så Strömstadsborna återigen njuta av Strömstads roddklubbs fackelrodd längs Strömsvattnet till Lövskär där valborgselden tänds. Det sker klockan 22.

I Tanums kommun firas valborgsmässoafton på flera platser – bland annat på Falkeröd i Grebbestad där Tanums kyrkokör sjunger in våren och en av Prinsarna håller vårtal, på Grönemad där Grönemadskören sjunger, vid Långevall i Bullaren, vid Lurs bygdegård och i Fjällbacka centrum.

Även arbetarrörelsens dag kommer att firas i helgen då 1 maj infaller på söndag. I Strömstad kommer som brukligt Socialdemokraterna att hålla sitt firande i Stadsparken, där Bravoz kommer att spela från klockan 13. En timme senare är det dags för förstamajtal, där riksdagsledamoten Mats Wiking (S) är först ut, därpå följer kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) och Kjersti Stenseng, partisekreterare i norska Arbeiderpartiet.

Om det skulle bli dåligt väder finns möjligheten att flytta firandet till Folkets hus.

Vänsterpartiet firar 1 maj på Torget i Strömstad från klockan 12, med musik av bröderna Palomino och tal av Kerstin Eriksson (V) och Stellan Nilsson (V).

I Tanumshede kommer 1 maj att firas från klockan 11 i Centrumparken med musik och sång av Tyrone Andersson och Helge Ekvall, som följs av tal av regionpolitikern Bijan Zainali (S) och Tanums oppositionsråd Louise Thunström (S).