Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Olsson, förvaltningschef, om diskussionen kring hanteringen av Båtvikenplanen. Bild: Eric Johansson, Jakob Simonson
Michael Olsson, förvaltningschef, om diskussionen kring hanteringen av Båtvikenplanen. Bild: Eric Johansson, Jakob Simonson

Förvaltningschef kritiserar sociala medier

Förvaltningschef Michael Olsson menar att det inte var meningen att peka ut tidningen när det gäller anklagelser mot tjänstemän i fråga om Båtvikenplanen. Han riktar dock kritik mot sociala medier som han menar skapar arbetsmiljöproblem för förvaltningen.

Som Strömstads Tidning tidigare berättat har miljö- och byggnämnden initierat en extern utredning av hanteringen av Båtvikenplanen och bygglovet till Kebal 1:33.

LÄS MER: Hanteringen av Båtvikenplanen ska utredas

I protokollet står bland annat att Michael Olsson, chef för miljö- och byggförvaltningen, hävdar att det i Strömstads Tidning och i sociala medier framförts anklagelser mot tjänstemän om oegentligheter i sammanhanget.

Jag har gått igenom vår rapportering och insändare i frågan och har svårt att finna några sådana. Vad syftade du på där?

– Det var inte min mening att misskreditera tidningen. Huvudmottagare var privata opinionsbildare i sociala medier som visserligen även skrivit insändare i tidningen. Jag försökte vara neutral, det jag menade var att det i sociala medier går att läsa diverse anklagelser om oegentligheter, att tjänstemän duperar nämnden till att ta felaktiga beslut. Jag sa inte att tidningen gjort det, bara att tidningen i mitt tycke baserat någon artikel på fakta som jag inte riktigt kände igen.

– Vi har, som du känner till, en situation där arbetsmiljön och processen påverkas av opinionsbildning i sociala medier. Här har etablerad media som STNB en synnerligen viktig roll att förmedla en neutral och nyanserad bild.

Varför ska den här utredningen genomföras?

– För att utreda om det förekommit några oegentligheter. Det var nämnden som föreslog detta. Jag lyfte ett arbetsmiljöproblem som uppstår till följd av rapportering i sociala medier.

När ska utredningen dra igång och vad har den för direktiv?

– Vet ej. Jag har haft kontakt med revisionen som har avtal med ett företag som kan eller ska komma med ett förslag.

– Syftet är att se om det förekommit några oegentligheter, att det gått rätt till, så att personalen inte misstänkliggörs offentligt.

Det ligger redan ett överklagande hos länsstyrelsen, kan utredningen genomföras innan det ärendet är färdigbehandlat?

– Ja, då vi inte ska se på de PBL-mässiga bedömningarna utan bara se om det gått rätt till. Det går ju att ta fel beslut utan att det för den delen förekommit något oegentligt. Jag för min del tycker att det är allvarligt när det förekommer sådana anklagelser.