Skee förskola (arkivbild).
Skee förskola (arkivbild).

Förskolan fick utrymmas – färg gav allergisk reaktion

Skee förskola fick utrymmas på måndagen efter att personal och förskolebarn fått allergiska reaktioner av en impregneringsfärg. På tisdagen är förskolan öppen igen, men merparten av undervisningen kommer att ske utomhus.

ANNONS
LocationSkee||

Det var måndagens förskoledag som fick avbrytas på Skee förskola efter att personal reagerat starkt på färgen som använts vid den utvändiga målningen runt fönstret av byggnaden, skriver Strömstads kommun på sin hemsida.

Enligt en förälder, som har ett barn på förskolan, ska dessutom flera förskolebarn ha drabbats av allergiska reaktioner, bland annat i form av astmaliknande symptom, på grund av färgen.

– Vi fick akut åka och hämta våra barn eftersom det har målats med giftig färg på förskolan, något som har spridit sig i ventilationssystemet. Det har varit akut utrymning. Flera barn har fått astmaliknande attacker, även förskolepersonal, säger en förälder till Strömstads Tidning.

ANNONS

Innan klockan slagit 16 ska samtliga barn ha hämtats av vårdnadshavare. Hämtningarna ska skett inom loppet av 45 minuter, uppger föräldern tidningen pratat med. Hittills har föräldern endast fått ett informationsmejl som konstaterar situationen.

– Det vi tycker är att det är jävligt klantigt att måla med giftig färg på en förskola, och för det andra när barn är där, säger föräldern till tidningen.

Kommunen uppger att målningsarbetet är en del i färdigställandet av förskolan. Kommunen skriver att det är ytor runt förskolans fönster som utvändigt målats med impregneringsfärg och vad tidningen erfar ska det handla om tjärvitriol.

Nicklas Faritzon, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Strömstad, berättar att man kommit fram till bedömningen att ha förskolan öppen under tisdagen och att lukten då ska ha avtagit.

– Personer har påverkats av doften, därför valde förskolechefen Therese Ascic att skicka hem både barn och personal, säger han.

– De som sköter målningen på förskolan är Strömstadslokaler, och inte vi, och de får svara för frågor kring måleriet. Det har varit en kommunikationsbrist där Strömstadslokaler inte visste att entreprenören som målar skulle dit, utan att de skulle välja en annan dag när barnen inte var där.

På tisdagen har Skee förskola öppnat igen, enligt Strömstads kommuns hemsida. För säkerhets skull kommer merparten av förskoleverksamheten under tisdagen att bedrivas utomhus. Miljö- och hälsa samt Strömstadslokaler kontrollerar luften under tisdagsmorgonen.

ANNONS

Den pågående målningen av fönster på förskolans baksida har stoppats för att inte riskera säkerheten för barn och personal. Arbetet kommer att färdigställas när förskolan håller stängt.

ANNONS