Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, säger att regionen ligger på en hög platå. Om det går uppåt eller nedåt beror på allas förmåga att fortsätta följa restriktionerna. Bild: Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, säger att regionen ligger på en hög platå. Om det går uppåt eller nedåt beror på allas förmåga att fortsätta följa restriktionerna. Bild: Anders Ylander

Försiktig smittminskning: "Jätteviktigt följa alla restriktioner"

Strömstad registrerar 74 nya fall av covid-19 under vecka fem. Det innebär en försiktig ljusning. Den våldsamma ökningen verkar bromsa in, men spridningen är fortfarande hög.
– Nu är det jätteviktigt att alla följer alla råd och lokala restriktioner, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, som samtidigt riktar ett stort tack till alla Strömstadsbor.

– En stor eloge till alla Strömstadsbor som tagit detta på allvar och ett tack till kommunen, vårdcentralerna, företag och alla andra som gör och har gjort ett jättearbete, sade han på regionens presskonferens på onsdag eftermiddag.

Budskapet för Strömstad är egentligen detsamma som för övriga Västra Götaland: Nu står det och väger. Smittan som ökade i december minskade i januari i större delen av regionen, men nu har minskningen planat ut. Vi befinner oss på en platå, där det kan börja gå uppåt igen – eller börja minska. Hur det går beror på vars och ens förmåga att hålla sig till råd och restriktioner.

Skillnaden för Strömstads del är att vi inte har upplevt en minskning de senaste veckorna utan i stället en tvärbrant stigning följd av den minskning som visar sig ha skett förra veckan. Ingenting tyder på att det är det brittiska muterade viruset som ligger bakom ökningen i Strömstad, säger Thomas Wahlberg också.

Hur fort vaccineringen kan gå hänger helt på hur många vaccindoser som kommer

Sammanfattningen från regionen är att smittan parkerat sig på en hög nivå och att det nu är en insats av var och en som krävs. Det vill säga att alla måste hålla sina sociala kontakter på lägsta möjliga nivå för att få kurvorna att vända neråt, innan vaccineringen kommer som ett mera säkert ljus i tunneln.

Vaccinsamordnaren Kristine Rygge säger att logistiken är på plats i regionen. Hur fort vaccineringen kan gå hänger helt på hur många vaccindoser som kommer och det varierar. Under vecka sex har det dock sett bättre ut med 22 625 doser. Vaccineringen befinner sig fortfarande i fas 1 men hon hoppas att fas 2, som numera omfattar personer från 65 år och uppåt samt vissa riskgrupper, ska kunna starta 22 februari.

Det är positivt att talen minskat för Strömstad, men 74 fall är fortfarande högt

En god nyhet för Strömstad är att vaccineringen av omsorgspersonal ska kunna komma igång inom de närmsta dagarna.

– Det är positivt att talen minskat för Strömstad, men 74 fall är fortfarande högt, säger Strömstads säkerhetssamordnare Peter Dafteryd.

Han noterar också att de som blev sjuka förra veckan har smittats innan de kraftiga restriktionerna infördes i Strömstad, vilket talar för att antalet kan fortsätta att sjunka.

Han är mycket nöjd med samarbetet mellan kommun, smittskyddet i regionen, länsstyrelsen och Strömstads vårdcentraler under det dramatiska läge som uppstod när smittan sköt i höjden.

– Vi har känt fullständig uppbackning.

Det är när man gör mycket samtidigt som det får effekt

Peter Dafteryd vill inte peka ut någon enskild åtgärd som kan ha haft stor betydelse för att bryta den uppåtgående kurvan.

– Att bara ha distansundervisning på högstadiet eller bara stänga fritidsanläggningar räcker inte. Det är när man gör mycket samtidigt som det får effekt.

De stränga restriktionerna i Strömstad gäller fram till 28 februari och från såväl regionen som kommunen är budskapet tydligt: Ingen får släppa efter på någonting i rekommendationerna. Risken för att smittan skjuter i höjden i stället för att fortsätta nedåt från det nuvarande platåläget är hög.

Nu-sjukvården har fortfarande relativt många inlagda patienter med covid-19.

– Det som spelar roll för att minska antalet inläggningar är hur mycket kontakter vi har med andra, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

– Folkhälsomyndigheten har gjort olika scenarier för regionens sjukhus. Om vi ökar våra kontakter kan det bli 100 personer inlagda per dag.

Läs också:

Allvarligt läge - skärpta restriktioner i Strömstad

106 nya fall bekräftade i Strömstad

Oviss framtid i Strömstad - coronasmittan skenar i väntan på vaccinet

Smittspridningen i Strömstad skyhögt över snittet