Under tisdagen har barn- och utbildningsnämnden sammanträde i vilket de troligtvis fattar beslut om förlängd distansundervisning för högstadieelever, enligt ordförande Lena Martinsson (S) (arkivbild).
Under tisdagen har barn- och utbildningsnämnden sammanträde i vilket de troligtvis fattar beslut om förlängd distansundervisning för högstadieelever, enligt ordförande Lena Martinsson (S) (arkivbild). Bild: Pontus Johansson

Förlängd hemundervisning oroar: ”Naturligtvis inte bra”

I en vecka efter sportlovet bör undervisning ske på distans för högstadie- och gymnasieelever, menar smittskyddsenheten i regionen. Lena Martinsson (S) är besvärad över konsekvenserna den förlängda distansundervisningen kan leda till.

ANNONS
LocationStrömstad||

I fjällen har det rapporterats om ökad smittspridning och i Gävleborg har den brasilianska mutationen av coronaviruset upptäckts, vilket fick smittskyddsenheten i VG-regionen att under söndagskvällen gå ut med uppmaning till kommunerna att låta högstadie- och gymnasieundervisningen ske på distans i en vecka efter avslutat sportlov.

LÄS MER:Ny rekommendation: Högstadie- och gymnasieelever bör stanna hemma

Strömstad har sitt lov den här veckan. Än så länge har inte barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om hur de tänker göra.

– Vi har lite tur som har sportlov efter Göteborg så vi hinner rodda med det här. Än så länge har vi inte haft något nämndsmöte men vi brukar följa smittskyddet, säger Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS

Gymnasieundervisningen sker redan på distans tills vidare och högstadiets lektioner skedde på distans fram till i fredags. Lena Martinsson är bekymrad över vad distansundervisningen ger för konsekvenser i form av ökad skärmtid och bristande motivation. Hon använder sig av begreppet undervisningsskuld – pandemin kan medföra luckor i utbildningen som skolan är skyldiga att tillgodose.

– Att inte kunna gå till skolan är naturligtvis inte bra. Det finns en del praktiska moment som man brukar göra och inte kan göra nu. Och i grundskolan har man rätt till ett visst antal undervisningsdagar så vi får se vart det barkar hän nu, säger hon.

Skolans barn- och elevhälsa får jobba mer riktat nu än tidigare för att främja elevers motivation, enligt Lena Martinsson.

– De är proffs på det här och tar tillsammans med lärare och övrig personal ett stort ansvar, säger hon.

ANNONS