Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pernille Silfverberg driver Angoragarnet och butiken Skattkistan. Coronakrisen har ställt mycket på sin spets och hon ser över allt hon kan göra för att hålla sina företag vid liv. Bild: Maja Nilsson

Företagarna i Strömstad: ”Gäller att hålla ångan uppe”

Strömstadsföretagarnas tankeverksamhet går på högvarv. Den rådande coronakrisens begränsningar gör att nya idéer måste kläckas. – Man får hitta sätt att samarbeta med kommunen och hitta bra lösningar, säger Jeanette Toftedahl, ordförande i Företagarna Strömstad.

Jeanette Toftedahl är ordförande i Företagarna Strömstad sedan i juni. Hon ser ett stort stöd från kommunen.

– Vi följer och har kontakt med kommunen hela tiden, säger Jeanette Toftedahl.

Alla stödpaket från stat och kommun menar hon har betydelse, men hon har svårt att avväga vad som skulle vara en tillräckligt stor hjälp.

– Det är jättesvårt att kommentera, men man känner ju med alla givetvis. Eftersom vi är en stad med så mycket detaljhandel och har så många norska kunder, så slår det här jättehårt mot oss.

Det får ju katastrofala följder.

Hon berättar att vissa affärer kanske har 20 procent norska kunder medan vissa har 80-90 procent.

Vilka följder tror du det här kommer att få?

– Det får ju katastrofala följder. Det bästa hade ju varit att öppna norska gränsen här och nu, för att rädda det här men sedan har man ingen aning om vad det i så fall skulle innebära.

– Man har ju ändå valt att stänga gränsen på grund av ett virus. Det är just det. Vad innebär viruset kontra vad som händer med ekonomin och alla drabbade? Att ställa det i relation till varandra är jättesvårt när man inte vet, men man ser ju hur sårbart det är och vi drabbas ju väldigt hårt i det här området.

Företagarna i Strömstad kommer att ha ett styrelsemöte i nästa vecka. De har även möten med Åsa Massleberg, tillförordnad näringslivsutvecklare i Strömstad.

– Man får hitta sätt att samarbeta med kommunen och hitta bra lösningar. Kommunen är väldigt lyhörda för och tar emot information.

Vissa dagar hade jag noll kronor i kassan.

Pernille Silfverberg, före detta ordförande i Företagarna Strömstad, driver butiken Skattkistan.

– Det är en kämpig tid, det är det. Förra veckan hade jag tio kunder på hela veckan och det var katastrof. Vissa dagar hade jag noll kronor i kassan. Då blir man låg.

– Men är det en solig dag ser jag fortfarande folk som är ute och rör sig och hälsar på varandra. Och vi behöver varann. Vi kan inte träffas helt på samma sätt men det hjälper mycket för psyket bara att det kommer in någon. Man behöver den mänskliga kontakten även om vi i dessa dagar behöver hålla avstånd.

Hon är tacksam för all hjälp hon hittills fått.

– Allt som kan lätta för likviderna just nu är ju oerhört tacksamt för alla företag, sedan är ju frågan om det räcker och för hur många det kommer räcka. Det är till att lusläsa alla möjligheterna som finns och det tar tid och energi.

Gråta får jag göra sen. Nu måste jag kämpa för att hålla ångan uppe

Påsken som närmar sig hör till årets stora försäljningstoppar i Strömstad. Även om hon vet att det kommer innebära stora förluster, då omkring 75 procent av hennes kunder är norrmän, så väljer hon att fokusera på vad hon faktiskt kan göra.

– Redan över helgen har jag skapat en e-butik och håller på att se över vilka produkter som kan vara lämpliga att skicka över gränsen, utan att det kostar för mycket.

– Jag är väl optimist hela vägen och jobbar på för att det ska bli så bra som möjligt. Att se svart på det och tänka på hur mycket jag kommer förlora, det hjälper ingenting. Gråta får jag göra sen. Nu måste jag kämpa för att hålla ångan uppe för att begränsa skadorna så mycket som möjligt.

Stöttar ni varandra inom Företagarna Strömstad?

– Ja, jag känner ett enormt stort stöd, från organisationen framför allt, men även från lokalföreningen. De skickar ut länkar som organisationen i stort har. Från båda håll trillar mejlen in och det är en stor hjälp. Det är ju främst där jag går in och kollar information. Jag har ju även ringt. De har ju gratis rådgivning med jurister, så det har jag utnyttjat mycket.