Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bosse Markendahl, Peter Dafteryd och Nina Markendahl armbågshälsar numera. För att inte bidra till smittspridning skjuter de fram showen Kafferepet, som skulle haft premiär 28 mars på Skagerack, till hösten. Bild: Arvid Brandström
Bosse Markendahl, Peter Dafteryd och Nina Markendahl armbågshälsar numera. För att inte bidra till smittspridning skjuter de fram showen Kafferepet, som skulle haft premiär 28 mars på Skagerack, till hösten. Bild: Arvid Brandström

Föreställningen Kafferepet skjuts fram till hösten

Med anledning av coronaviruset väljer Markendahls ensemble att skjuta på sin föreställning Kafferepet till hösten.
– Det känns jättetråkigt men vi vill inte bidra till smittspridning, säger Nina Markendahl.

När Bosse och Nina Markendahl kliver in på redaktionen hälsar de inte genom att skaka hand. I stället höjer de sina armar och våra armbågar stöter till varandra. Peter Dafteryd, kommunens säkerhetssamordnare och glad bagare i föreställningen, hälsar med en vinkning.

De senaste dagarna har de ringt runt till biljettköparna för att berätta att den skjuts fram till i höst. Alla får behålla sina biljetter till dess om de vill.

– Vi tycker inte att det är ett hysteriskt beslut att ställa in utan ser det som att vi tar ett samhällsansvar, säger Bosse Markendahl.

Nina Markendahl fyller i.

– Det känns jättetråkigt men vi vill inte bidra till smittspridning. Och en stor del av vår publik är ju lite äldre.

Hittills har beskedet mottagits väl.

– Vi har pratat med många och ingen har ifrågasatt det än så länge, säger Bosse Markendahl.

– Många Strömstadsbor känner ju till era professioner, säger Peter Dafteryd.

Alla tre är väl insatta i problematiken med coronaviruset. Peter Dafteryd är säkerhetssamordnare vid Strömstads kommun och Bosse Markendahl jobbar som ambulanssjuksköterska i Fredrikstad. Nina Markendahl är intensivvårdssjuksköterska på Kalnes sjukhus och har därför lagt ut information om viruset i sociala medier.

På sin Facebooksida skrev hon om vad som är värt att tänka på med smittan. Dagen efter att hon publicerat hade inlägget över 14 000 delningar, men så kom hatiska attacker och hon valde hon att ta bort det.

– 99 procent av dem som kommenterade var väldigt glada över inlägget och några var ifrågasättande. Men det tycker jag bara är bra. Ifrågasättande är a och o, men hatet orkade jag inte med. Jag blev kallad bitch, det påstods att jag vill skapa kaos och jag fick min högskoleutbildning ifrågasatt, säger hon.

Första föreställningen var tänkt att vara den 28 mars och förberedelserna pågick för fullt.

– Jag kände att jag var tvungen att vara positiv, men hatet gjorde att jag fick ont i magen. Allt runtomkring viruset föder mörka krafter, men man måste ju hålla sig till fakta, säger Nina Markendahl.

Peter Dafteryd menar att de mörka krafterna utnyttjar folks oro.

– Då tar det sig sådana vansinniga uttryck som Nina fick utstå. Hon fick hot för att sakligt ha förklarat hur situationen ser ut, säger han.

I sitt jobb som säkerhetssamordnare får han ta del av folks oro.

– Folk ringer till kommunen och frågar varför inte allt stängs ner, varför bussar och färjor fortfarande går mellan Strömstad och Norge. Men det är inte kommunen som fattar sådana beslut, utan vi följer Folkhälsomyndigheten och Smittskydd i Västra Götaland. Det är våra informationskanaler.

Personligen är han inte orolig.

– Alla de åtgärder vi gör är för att vi ska kunna sitta ner i båten och tänka att det här inte är så mycket värre än en vanlig influensa.

Några av åtgärderna som hittills är vidtagna inom kommunen rör äldreboenden. Nu sitter det skyltar på entréerna med frågan "Hur mår du i dag?". Det är för att undvika att sjuka personer kommer på besök.

– Omtanken ska vara densamma även om det är en förkylning eller influensa. Om vi är sjuka går vi inte till jobbet och inte heller till svärmor på hemmet. Ring och fråga hur hon mår i stället. Varje år vaccinerar jag mig mot influensan och det är inte för min egen skull utan för svärmors, men mot coronaviruset finns det inget vaccin och då ringer vi i stället, säger Peter Dafteryd.

Frågan om hon är rädd är lätt att besvara, säger Nina Markendahl.

– Nej, jag är inte rädd, vi är friska och klarar både en förkylning och influensa, säger hon.

"Om man köpt biljett till föreställningen men inte hört något från oss får man gärna höra av sig", säger Bosse Markendahl, som inte fått kontakt med alla biljettköpare.