Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vårduppror. Anders Ekström och Stein Rukin, två av undertecknarna.

Föreslår ny modell för att säkra vården

Aktionsgruppen Jour Strömstad har lämnat in ett medborgarförslag där de vill se en lösning, inspirerad av Norrtäljemodellen, för att ge vård dygnet runt till strömstadsbor och besökare.

Aktionsgruppen Jour Strömstad har lämnat ett medborgarförslag till Strömstads kommun, angående de nedlagda vårdjourerna i kommunen. Det har varit en nedmontering under ett par år av jourverksamheten i Strömstad. Nattjouren i Strömstad stängde den 1 september i fjol, kvälls- och helgjouren stängde i november 2014.

Gruppen hänvisar till kommunfullmäktiges beslut den 24 november i fjol, som gick ut på att kommunen skulle arbeta för mer och bättre samarbete med regionen när det gäller sjukvården.

I medborgarförslaget beskriver Jour Strömstad Norrtäljemodellen. Det handlar om vårdbolaget Tiohundra, som ägs till lika delar av Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun. Sedan april 2005 bedriver bolaget vårdverksamhet på Norrtälje sjukhus, ett sjukhus som landstinget hösten 2003 planerade att lägga ner.

"Vi i Jourstromstad begär nu att politikerna i Strömstad, enligt KF-beslutet, arbetar för att tillsammans med oss och med VG-regionen/landstinget, i enlighet med Norrtäljemodellen, kunna ge vård dygnet runt i Strömstad till kommunens invånare och besökare."

Medborgarförslaget är undertecknat av Anders Ekström, Sven Moosberg, Hans Lind och Stein Rukin.