Förespråkar fri parkering. Heidi Caroline Nyström och Willy Lysell, ägare till butiken Ditt o Datt i Strömstads centrum. De är helt för Köpmannaföreningens förslag.
Förespråkar fri parkering. Heidi Caroline Nyström och Willy Lysell, ägare till butiken Ditt o Datt i Strömstads centrum. De är helt för Köpmannaföreningens förslag.

Föreslår gratis parkering

Köpmannaföreningen i Strömstad föreslår gratis parkering i centrum under lågsäsong.– Det handlar om centrums överlevnad, säger Willy Lysell.

ANNONS
|

Köpmannaföreningen föreslår två timmars gratis parkering i centrum mellan oktober och mars. Motivet är att göra det enklare för dem som ska göra snabba inköp i stan.

Heidi Caroline Nyström och Willy Lysell, ägare till butiken Ditt o Datt, är tydliga med vad de vill ha.

– Fri parkering är ett måste. Alla köpcentra har det, och det är dem vi konkurrerar med, säger Willy Lysell.

Heidi Caroline Nyström har varit med och utformat Köpmannaföreningens förslag. Hon menar att det kan lösas utan att använda p-skiva.

– Man kan använda p-automaterna som vanligt. Det är viktigt att det är tidsbestämt så att man inte får stå för länge, för då kommer det att missbrukas, säger hon.

ANNONS

Tekniska förvaltningen har utrett vad förslaget skulle kosta kommunen att införa, utifrån tre olika alternativ. Två timmars fri parkering skulle enligt uträkningarna ge ett inkomstbortfall på mellan 150 000 och 200 000 kronor per månad. En timmes fri parkering skulle kosta mellan 100 000 och 150 000 och en halvtimme mellan 50 000 och 150 000.

– Vi har redogjort för vad olika alternativ skulle kosta kommunen i inkomstbortfall, men vi har inte tagit ställning till om det här är något vi vill ha eller inte, säger Åsa Torstensson (C), ordförande i tekniska nämnden.

– Det blir en fråga som kommunstyrelsen får hantera i budgetberedningen. För 2017 finns fri parkering inte med i tekniska nämndens budget.

Skulle inkomstbortfallet från parkeringen bli ett stort avbräck i kommunens budget?

– Allt är ju relativt, men de siffror vi fått fram är högre än jag trott. Inför man två timmars fri parkering under sex månader är det ett bortfall på 1,2 miljoner, och vi har totalt nära 6 miljoner i parkeringsintäkter under hela året.

Vad ser du för positiva effekter med fri parkering?

ANNONS

– Det handlar ju om att skapa ett attraktivt och lättillgängligt centrum. Centrumhandeln konkurrerar ju med andra köpställen i kommunen och då är parkeringsavgiften en faktor, men det finns många andra faktorer man kan jobba med.

Hänger detta ihop med arbetet med centrumplanen?

– Nej, men över tid är det klart att frågan om parkeringsavgifter har betydelse för hur attraktivt det är att ta sig in till centrum.

Daniel Issa på butiken Adriatik vid Södra Hamngatan hoppas att förslaget blir verklighet.

– Det vore perfekt, bra för alla i Strömstad. Då får vi mer folk till centrum, inte minst norrmän.

Fakta: P-avgifter

Enligt den fastställda taxan är p-avgiften i dagsläget:

10 kronor i timmen mellan 1 september och 31 maj

20 kronor i timmen mellan 1 juni och 31 augusti

Under lågsäsong, 1 september till 30 april, är det redan i dag gratis parkering vid Skeppsbroplatsen och Uddevallavägen (vid Lokstallet).

ANNONS