Hur ska samhället formas för att människor inte ska bli sjuka av stress?
Hur ska samhället formas för att människor inte ska bli sjuka av stress? Bild: Stefan Bennhage

Föredrag för att ta upp kampen mot stressen

Internationella kvinnodagen uppmärksammas med föredrag i Strömstads Folkets hus. Temat är ”den ojämställda stressen” och frågan hur man förebygger att människor blir sjuka av stress.

ANNONS
|

Psykologen Sandra Lindström är föredragshållare och bakom arrangemanget står ABF, Feministiskt Initiativ, Kommunal, Kvinnojouren Emelie, S-kvinnorna och Vänsterpartiet.

Bakgrunden är bilden av en hel generation kvinnor som går på knäna, genom att förutom sina yrkesarbeten ta det största ansvaret för att hålla ihop hem och familj. Inbjudan skissar hur det faller på kvinnan att ta första steget när problem ska lösas, hur kvinnor håller koll på födelsedagar och gympapåsar och passar in dem i det större pussel som är livet och vardagen, kvinnan som projektledare – och hur många faller ihop under det känslomässiga och praktiska ansvaret.

Frågan som kommer att ställas är hur man kan förändra rollerna och samhället, lyfta blicken för enskilda individer till samhället som helhet.

ANNONS

Sandra Lindström utbildade sig vid Umeå Universitet 2004–2009 och har vid sidan psykologprogrammet läst genusvetenskap. Hon har ett speciellt intresse för frågor som rör jämställdhet, feminism och genus. Föredraget med titeln Den ojämställda stressen har hon turnerat med sedan 2017.

Hon medverkade också som jämställdhetsexpert i tv-serien Gift vid första ögonkastet.

Föredraget hålls under förmiddagen och det går därför att kombinera med panelsamtal, musikstund och klädvisning som ordnas av Soroptimisterna på Skagerack, också för att markera Internationella Kvinnodagen.

ANNONS