Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ulf Blomgren

Förbättring av företagsklimatet i enkät

En liten förbättring av företagsklimatet i Strömstad och Tanum – det rapporterar Svenskt näringsliv efter att företagarna i kommunerna fått säga sitt.

På tisdagen presenterade Svenskt näringsliv resultatet av den årliga enkätundersökningen där över 30 000 företagare i Sverige får ge sin syn på företagsklimatet i sina kommuner. I 2019 års mätning kan man avläsa en liten förbättring av företagsklimatet i både Strömstad och Tanum.

De senaste åren har båda kommunerna förbättrat sina resultat rejält i den årliga undersökningen. I fjol var Strömstad den kommun som förbättrade sina resultat mest av alla kommuner.

– Det är glädjande att både Strömstad och Tanum fortsätter att förbättra sitt företagsklimat och att företagen blir allt nöjdare. Ska kommunerna lyckas i framtiden måste också företagsklimatet bli bättre. Det är helt avgörande, skriver Anton Oskarsson, Svenskt näringsliv Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Frågorna i enkäten handlar bland annat om företagens kontakter med kommunen, attityder till företagande och kommunens myndighetsutövning.

I undersökningen har företagarna i Strömstad svarat minst "godtagbart" på frågorna, förutom de som gäller tillgång till relevant kompetens samt vägnät, tåg- och flygförbindelser. På en skala 1-6 ger företagarna Strömstad betyget 3.53 som ett sammanfattande omdöme, vilket är högre än rikssnittet 3,42.

– I Strömstad har företagen involverats i arbetet med lokalt företagsklimat. Det har gett resultat. Men det finns mycket kvar att göra, skriver Anton Oskarsson i en kommentar.

Tanums kommun får betyget 3,57.

Förra året kom Strömstad på plats 105 och Tanum på plats 143 av landets 290 kommuner i Svenskt näringslivs kommunrankning. Hur rankningen ser ut för 2019 avslöjas den 24 september.