Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från utbildningsmässa på Högskolan Väst 2017. Bild: Lars Carlsson
Arkivbild från utbildningsmässa på Högskolan Väst 2017. Bild: Lars Carlsson

Få 19-åringar från Strömstad studerar

Strömstad har lägst andel högskolestuderande 19-åringar i hela regionen. Det visar nya siffror som Universitetskanslerämbetet presenterade på torsdagen.

Universitetskanslersämbetet har analyserat hur många som påbörjat högskolestudier vid 19 upp till 24 års ålder. Sammanställningen visar att de regionala skillnaderna är stora.

Strömstad sticker ut ordentligt i statistiken för andelen 19-åringar som studerar vid högskola.

I Strömstad har bara 3,5 procent av 19-åringarna påbörjat högskolestudier. Det är den lägsta andelen i hela Västra Götalandsregionen. Snittet i regionen är 12,5 procent bland 19-åringarna.

Bland de kommuner som har högre studentandel bland 19-åringarna än snittet i regionen finns Tanum, där 14,3 procent av 19-åringarna studerar på högsko

Tittar man sedan på andelen högskolestudenter mellan 19 och 24 års ålder ligger Trollhättan i topp med 50,1. I den här ålderskategorin har Strömstad näst lägst andel studenter i Fyrbodal. 27,8 procent av 19-24-åringarna från Strömstad har påbörjat högskolestudier. Bara Bengtsfors har en lägre siffra med 27,7 procent.

- Det är bekymmersamt att vissa kommuner har så låg andel och man ser att närheten till en högskola eller universitet har betydelse. För vår del har vi i år skruvat om i vårt utbud och erbjuder en större mängd kurser och program via nätet för att öka möjligheterna för alla att studera hos oss, oavsett var du bor, säger Jan Theliander, prorektor vid Högskolan Väst i ett pressmeddelande.