Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Olsson, gruppchef, och Sara Olsson, kommunpolis, ser tillbaka på en sommar i Strömstad som var lugnare än i fjol – och ser en långsiktig tendens. Bild: Jakob Simonson
Jörgen Olsson, gruppchef, och Sara Olsson, kommunpolis, ser tillbaka på en sommar i Strömstad som var lugnare än i fjol – och ser en långsiktig tendens. Bild: Jakob Simonson

Färre våldsbrott i Strömstad denna sommar

Den här sommaren skedde färre anmälda våldsbrott i Strömstad jämfört med förra sommaren. Och polisen ser en tydlig tendens – fylleriet har minskat de senaste åren, och med det slagsmålen på stan.

Tidningen träffar Jörgen Olsson, gruppchef vid Strömstadspolisen, och Sara Olsson, kommunpolis, på polisstationen i Strömstad.

De tittar tillbaka på en, relativt sett, lugn sommar vad gäller våldsbrott.

Som Strömstads Tidning tidigare rapporterat har polisen i Strömstad en ny grupp områdespoliser som ska jobba kontaktskapande, bygga relationer med lokalsamhället de verkar i och före­bygga brott. Gruppen har dock inte kunnat börja jobba med detta under sommaren, berättar Jörgen Olsson.

– Under sommaren har de åkt på larm, eftersom vi har personalbrist i Strömstad på sommaren. Så de har ännu inte kunnat börja arbeta så som det är tänkt.

Däremot har Strömstadspolisen, som tidigare somrar, haft förstärkningar från andra områden i regionen. 12 extra poliser har täckt Sotenäs, Lysekil, Strömstad och Tanum.

– Man kan säga att de arbetat som en ordningsgrupp, genom att hålla ordning på uteställena, säger Jörgen Olsson.

I Strömstadspolisens bevakningsområde är det Strömstads centrum och Grebbestad som står för de största utmaningarna sommartid.

– Det är där det mesta händer i form av våldsbrott och omhändertaganden på grund av fylleri, säger Sara Olsson.

Dock har antalet våldsbrott minskat den här sommaren jämfört med sommaren 2018. Mot 59 fall av våldsbrott sommaren 2018 var det denna sommar 43 anmälda fall i Strömstad.

– Vi har omhändertagit många fyllerister och det har nog haft en lugnande effekt, säger Sara Olsson.

Men de ser också en tydlig tendens till att våldsbrotten på stan minskat i omfattning de senaste somrarna.

– De senaste åren har våldsbrotten gått ner, både i Strömstad och på övriga orter längs kusten. Fylleriet har minskat – det är mycket kopplat till det, då blir det färre slagsmål, säger Sara Olsson.

Jörgen Olsson instämmer.

– Bland ungdomar umgås man numera ofta mer digitalt, med sina telefoner. Man går inte lika mycket ut för att ha något att göra. Vi ser tydligt att det är färre fulla ung- domar på stan kvällstid.

Tidigare år har det skett en rad oprovocerade fall av misshandel på stan av ett löst sammanfogat gäng i Strömstad och Halden.

– Vi märker av att de inte längre är igång. Många av dem är frihetsberövade, säger Jörgen Olsson.