Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skarven är en stark konkurrent till människan om fisken. Bild: Leif Gunnarsson
Skarven är en stark konkurrent till människan om fisken. Bild: Leif Gunnarsson

EU tillåter utökad skyddsjakt på "ålekrågan"

Ett nytt EU-beslut öppnar för utökad skyddsjakt på skarv i Sverige. Skarv som befinner sig inom 300 meter från en fiskares redskap kommer att få skjutas.

När Sverige gick med i EU förbjöds all jakt på skarv i Sverige. Endast skyddsjakt tilläts. Sedan dess har skarven ökat i antal och blivit ett stort problem.

Ett nytt EU-beslut öppnar nu upp för en utökad skyddsjakt av skarv i Sverige. Fågeln tillhör en grupp som kallas ej jaktbara byten, men det innebär inte att den är fredad.

Sven Lunneryd på Koster är insatt i frågorna. Han menar, att jakten kommer att bli mycket restriktiv och får en marginell effekt.

Förslaget säger bland annat att skarv som befinner sig inom 300 meter från en fiskares redskap får skjutas. Det skall även kunna visas att skarven förstör redskapet. Förslaget innebär också, att skarv som befinner sig i närheten av fiskevårdsplatser får skjutas.

– I Strömsån, där det finns mycket öring, har kommunen bedrivit skyddsjakt. Det var rena smörgåsbordet för skarven, men efter avskjutning har öringbeståndet tagit sig igen, säger Sven Lunneryd.

Kommunen har tillstånd att skjuta 60 skarvar under tre år.

Det finns skarv i hela skärgården i Strömstads och Tanums kommuner. Den är en duktig fiskare och äter stora mängder av fisk av alla sorter. Även ålen, som förklarats som speciellt skyddsvärd, lever farligt i skarvens närhet.

Förr jagades skarven allmänt i Bohuslän. Ålekråkan, som den även kallas, betraktades av många som mer välsmakande än ejder.