Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Biogasstationen på Österröd. Bild: Victor Pettersson
Biogasstationen på Österröd. Bild: Victor Pettersson

Ett steg närmare fossilfri kommun

Att köra fossilfritt blir nu enklare i Strömstad. Biogasstationen som nu står färdig, är redo för invigning vid Ekoparken i Strömstad.

Imorgon torsdag får Strömstad sin första biogasstation. Enligt Maria Aronsson som jobbar inom kommunen som miljöstrateg, men även sitter med i Hela Gröna vägen, ( ett projekt inom Fyrbodal som går ut på att främja fossilfria transporter) ser fram emot invigningen.

- Invigningen kommer att bli en kort historia, men det kommer mycket kunnigt folk som ska berätta om stationen, berättar Maria Aronsson.

Kommunen har som mål att redan 2030 vara fossilfri. Många av bilarna som idag används inom kommunens verksamheter kommer att bytas ut.

- VI har idag fem gasbilar, men många fler kommer att tillkomma allt eftersom leasingavtalen löper ut, berättar Aronsson.

Maria Aronsson tror dock inte att detta kommer vara lika lönsamt för vårt grannland, då de enligt henne har en mer utvecklad elbilsflotta, medan många norska bussar och lastbilar går på gas.

- Norge har ju satsat mer på elbilar, än vad vi har gjort här, så jag tror att just på personbilsfronten kommer det inte vara en så stor efterfrågan på billig gas här i Sverige.

Aronsson tror att efterfrågan just i Strömstad, kommer att vara svag i början, men att det kommer bli bättre med tiden.

- Efterfrågan är inte jättestor just nu, men det kommer nog att bli bättre med tiden, berättar Maria Aronsson.

Att köra på biogas är nog något av det bästa du kan göra miljömässigt,enligt Maria Aronsson. Biogas kan göras på exempelvis dina hushållssopor.

- Biogas är metan som inte är farlig för naturen, så skulle det läcka ut så skulle det inte göra någon skada. Det är billigare och bättre för miljön, säger Maria Aronsson.