Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordby shoppingcenters parkering efter att gränsen stängdes (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Nordby shoppingcenters parkering efter att gränsen stängdes (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Enormt tapp för gränshandeln i Strömstad

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att dagligvaruhandeln i Strömstad minskade med hela 82 procent under andra kvartalet i år.

Dagligvaruhandelns försäljning i Sveriges gränskommuner har minskat kraftigt under coronapandemin. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det är tydligt att reserestriktioner och stängning av gränser haft en effekt på dagligvaruhandeln. Det är framför allt kommuner med en gräns mot Norge som går svagt, säger Daniel Lennartsson, nationalekonom på SCB.

Sammanlagt föll försäljningen med 52 procent under andra kvartalet 2020, jämfört med samma period förra året, i kommunerna som gränsar till Norge och Finland.

Värst av alla gränskommuner har Strömstad påverkats. I Strömstad minskade dagligvaruhandeln med hela 82 procent under perioden. Räknat i pengar är det en minskning från 2,1 miljard i försäljning under andra kvartalet 2019 till 375 miljoner under samma period 2020.

Försäljningen minskade också rejält i Eda och Årjäng, med försäljningstapp på 78 respektive 67 procent.

Tanum har drabbats väldigt mycket lindrigare. I kommunen minskade dagligvaruförsäljningen bara med 4,8 procent under perioden.

Kommunerna som gränsar till Finland har också fått minskad försäljning – men inte i samma utsträckning. Den hårdast drabbade kommunen med gräns till Finland är Haparanda som haft ett försäljningstapp på 27 procent.