Strömstads Tidnings redaktionssekreterare Erling Karlsson går nu i pension.
Strömstads Tidnings redaktionssekreterare Erling Karlsson går nu i pension.

En veteran lämnar tidningen

När han började var det bly och handsättning som gällde. Idag, 47 år senare, när Strömstads Tidnings redaktionssekreterare Erling Karlsson går i pension, är hela tidningsprocessen digitaliserad.

ANNONS
|

Erling Karlsson, Strömstads Tidnings äldste medarbetare sett till tjänsteår, har varit med om en explosionsartad utveckling. När han började som lärling i mars 1966 – långt innan de flesta av dagens medarbetare ens var påtänkta – kom han in i en strikt traditionsbunden värld.

Chefen, faktorn, gick i vit skjorta och slips trycksvärtan till trots. Den stora tidningspressen och de mindre cilviltryckpressarna dunkade, de satta blyraderna smältes och återanvändes gång på gång. Rubrikerna sattes för hand och i de stora kasten med typer gällde det att varje bokstav lades tillbaka i rätt fack. Den skicklige sättaren kände med tummen vilken bokstav som var vilken och förpassade till rätt plats.

ANNONS

Tidningen trycktes den gången i jätteformat, sex sidor, tre blad – bakgrunden till ett av de många öknamnen ”propellern”. Det fanns fler…

Erling Karlsson har varit med så länge att han deltog i hundraårsjubileet 1966. Redaktören hette Oscar Lindberg när han började och så värst många reportrar fanns inte. Frampå hösten anställdes René Moi och även Marie Lind tillhörde redaktionen vid denna tid. Samma år tillträdde K. Eilert Axelsson som chefredaktör.

Ägaren hette Vigeor Viktorsson, kom från Dalsland, och gick under namnet ”Tomten”. Tidningen var då fortfarande självständig. Först 1969, efter Viktorssons bortgång, köptes den av Bohusläningen och det var en historia för sig. Det fanns lokala intressenter, men Bohusläningens dåvarande vd, Egil Torgny, gjorde upp affären mellan två tåg på Hallsbergs station…

Erling Karlsson började så smått bidra till det redaktionella innehållet med sportnotiser och artiklar. 1979 plockades han över till redaktionen av dåvarande chefredaktören K. Eilert Axelsson. På redaktionen har han i sanning varit med om den digitala revolutionen, från början maskinskrivna manuspapper i tre färger (rubrik, ingress, bröd- och bildtext) som lämnades till sätteriet för inskrivning – via inskrivning på skrivmaskinshybrider med bildskärm där texten sparades på mjuka disketter för vidare befordran till sätteriet – till de första ”mackarna” och vidare till dagens pc.

ANNONS

Bildarbetet har genomgått samma otroliga utveckling. Från svartvit film som skulle framkallas och kopieras och bilder som skulle rastreras till färgbilder och rent digital hantering.

Själva sidproduktionen har också förändrats radikalt. Från montering av blysidor via klipp och klistrasidor som fotograferades och som det sedan slogs plåtar av till dagens färdigställande med text, bilder och annonser på dataskärmen för direkt sändning till tryckeriet i Göteborg.

Erling Karlsson har under åren ansvarat för dels kommunal bevakning i både Strömstad och Tanum, dels varit sidredigerare och som nyhetschef under många år svarat för arbetsledning och planering på redaktionen.

ANNONS