Elektriskt och helhjärtat med tankfull Petter

Han är en av Sveriges mest framgångsrika artister som jonglerar och bygger broar med språket. Men som barn och tonåring kämpade Petter ­Alexis Askergren för att hitta rätt med text och tal. Föreläsningen inför skolungdomar på ­Strömstads gymnasium handlade om ­såväl mod som tro på att våga ­misslyckas.

ANNONS
LocationStrömstad||

44-årige Petter Alexis Askergren tog plats på scenen i gymnasiets aula när Winter Word Festival inleddes på fredagen.

Kultursamordnare Tove Meyer och rektor Martin Dalenius välkomnade artisten som inledde den nära 60 minuter långa föreläsningen i högt tempo.

I en resumé av uppväxten på Södermalm byggde Petter snabbt upp en kuliss av målande karaktär bakom sin sociala bakgrund: familj, vänner och skola.

Litteraturen var ett återkommande inslag – för Petter var ­läsning och böcker av tveeggad natur; läs- och skrivsvårigheter blev emellanåt till en plågoande som frustrerade men också inspirerade till att kämpa.

På ett närmast elektriskt sätt dedikerade han också kärlek till sin mor som till varje pris önskade få honom att läsa och skriva – tron på sonens kapacitet var orubblig.

ANNONS

Petter gav också en uppriktig och insiktsfull bild av hur det var att misslyckas. Läs- och talsvårigheterna i gymnasiet, men sedan den stora triumfen efter att ha ­lyckats uppnå det första ­toppbetyget i ­svenska.

Ödmjukt, självrannsakande och med glimten i ögat. 60 minuter blåste snabbt i väg. En flygande start på Winter Word Festival som i år går under temat mod.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS