Gamla Svinesundsbron under tisdagskvällen.
Gamla Svinesundsbron under tisdagskvällen. Bild: Hannah Palmhagen

Efter inreseförbudet – boende vid gränsen kritiserar oklara regler

I eftermiddags sattes skyltar om förbjuden inresa upp på mindre gränsövergångar från Norge till Sverige, till synes utan förvarning och utan fysiskt hinder. Hur bevakas vägarna och vem drabbas?

ANNONS
LocationSvinesund||

Under eftermiddagen sattes det upp skyltar om inreseförbud på de mindre gränsövergångarna från Norge, bland annat vid Kornsjön, Berby och på gamla Svinesundsbron. Vägen på den sistnämnda övergången var vid tidpunkten då reportern befann sig på plats emellertid fortsatt öppen och kontrollerades inte med fysisk personal på någon sida gamla Svinesundsbron.

På den norska sidan hänvisade polisen, som inte kontrollerade bilarna som passerade, vidare till någon annan. Stängs gränserna för att det råder brist på tjänstgörande gränspolis? Hur kontrolleras de mindre övergångarna? Vad blir nästa steg?

Carola Juliusson är en av dem som lever sitt liv på båda sidor av gränsen, något hon och hennes familj gjort i flera generationer. Gränsen hade för henne aldrig varit en riktig gräns, förrän förra året. Den plötsliga stängningen av de mindre vägarna i eftermiddags framkallade obehagliga minnen.

ANNONS

– Helt plötsligt kommer det upp skyltar och gränsövergångar stängs. Det kommer ständigt nya regler. Skyltarna kommer upp utan förvarning och där hänvisas man till polisens hemsida men där står ingen vidare information om detta. Det görs bakvänt hela tiden. Man ska dansa efter den där piskan, men man vet inte när den kommer, säger hon och fortsätter:

– Så har vi hållit på här i gränstrakterna i snart två år och det är ansträngande rent mentalt men även fysiskt för mig, som är sjuk och i behov av att gränsen är öppen.

Den enda vägen som nu är öppen från Norge in i Bohuslän är via Nya Svinesundsbron.

Norrmän som reser in i Sverige ska antingen ha ett bevis på vaccinering mot covid-19, ett negativt test som inte är äldre än tre dygn gammalt eller visa upp att man tillfrisknat från en infektion. Reglerna gäller inte för gränspendlare som fortsatt kan testa sig en gång i veckan och inte heller för de norrmän som korsar gränsen på dagstur. Det rekommenderas också att den som rest in i Sverige ska ta ett covidtest inom ett dygn efter inresa.

– I Strömstad har vi inget riktigt testcenter, vilket medför att testet inte blir gjort eller att de snabbtest vi har på våra apotek köps upp. Varför kan vi inte bara göra som gränspendlarna gör, testa oss en gång i veckan? Vad säger att de som bara kommer över för dagstur inte smittar andra? Vem vet hur länge det blir så här den här gången. Läget känns hopplöst igen, säger Carola Juliusson.

ANNONS
ANNONS